Bewoners die voortdurend Pokémon Go-spelers aan de voordeur kregen, treffen schikking met maker Niantic

Een Pokémon Go-speler in de Australische stad Melbourne.
EPA Een Pokémon Go-speler in de Australische stad Melbourne.
Niantic, de maker van de populaire game Pokémon Go, heeft een schikking getroffen met een groep Amerikaanse huizenbezitters. De game had virtuele monstertjes in hun achtertuinen gezet, die spelers daar moesten vangen. De bewoners kregen vervolgens de ene na de andere gamer aan de voordeur, of ze even in hun achtertuin mochten kijken.

Volgens de BBC stapten de boze bewoners samen naar de rechter. Ze zeiden dat het Amerikaanse bedrijf niet om toestemming had gevraagd om hun huizen te gebruiken. Ze klaagden over ''aanhoudende invasie'' van hun grond. De inhoud van hun schikking met Niantic is niet bekendgemaakt.

Niantic kreeg kort na de lancering meer kritiek over de locatie van de monstertjes. Zo bleken er pokémon in het Amerikaanse Holocaustmuseum te zijn geplaatst. Ook op de Amerikaanse nationale begraafplaats in Arlington konden gamers zoeken naar monstertjes.

Ook hier zorgde de hype voor problemen. Het piepkleine Antwerse havendorp Lillo werd in de nazomer van 2016 dag én nacht overspoeld door Pokémon Go-vangers met veel nachtelijke overlast tot gevolg. De Antwerpse gemeenteraaad keurde hierop een tijdelijk politiereglement goed waarbij Pokémon Go spelen tussen 22 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends in Lillo verboden werd. 

Volgens de website PokémonGodeathtracker.com zijn wereldwijd zeventien mensen om het leven gekomen door het spelletje, voornamelijk door auto-ongevallen.  De eerste dode viel in Guetamala. Een tienerjongen sloop een privétuin binnen om een monstertje te vangen. Hij werd aanzien voor een inbreker en werd dodelijk geraakt door geweerschoten.  
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jo Claesen

    Als je een tuin bezit dat je er van op straat niet aan kan dan moet h3t toch wel vrij groot gebied zijn anders kan je er toch gewoon aan zonder de mensen te storen en anders moeten ze de peri meter een beetje vergroten ook goed voor ons

  • Raphael Kerser

    Snap wel dat het lastig is, maar het is niet dat Niantic bewust die plaatsen heeft gekozen. Ik zou het gewoon melden aan hen en op zen minst eerst de kans geven het gebied uit het spel te halen, direct aanklagen is weer zo Amerikaans.