Ga naar de mobiele website
^ Top

Ben jij voldoende beschermd? Verbeter je online veiligheid met cybersimpel.be

ANP
Meer dan de helft van de internetgebruikers in België weet weinig tot niets over veiligheid op het internet. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK in opdracht van Google en Test-Aankoop bij 1.009 internetgebruikers. Bijna 9 op de 10 surfers staan wél stil bij hun online veiligheid. Vandaag wordt de campagne cybersimpel.be gelanceerd met concrete tips om je goed te beveiligen.

We zijn bijna continu verbonden met het internet. Voor 61% is internet essentieel voor het werk en bijna de helft van de internetgebruikers in België (49%) vindt dit essentieel in het privéleven. Wie zijn internetgebruik toch beperkt, doet dat in de eerste plaats om sociale redenen, voornamelijk om niet té veel tijd online te spenderen. Pas
in de tweede plaats wordt het internet vermeden wegens veiligheidsissues.

De internetgebruiker in België vindt online veiligheid belangrijk: 89% staat er bij stil. 65% beseft dat het altijd maar moeilijker wordt om zichzelf te beschermen. 37% had een negatieve ervaring, het merendeel door een virus. Hieronder vind je waar surfers nog meer bang voor zijn.

Check je eigen kennis

65% zegt weinig of niets af te weten van online veiligheid omdat het complex en te moeilijk te begrijpen is. Het goede nieuws is dat ze wel willen bijleren: 41% denkt meer te kunnen doen aan zijn online veiligheid maar weet niet wat of hoe en 31% heeft geen idee of hij voldoende doet. Ze beseffen wel dat een goede beveiliging van hun persoonsgegevens, logins en online profielen belangrijk is. De campagne Cybersimpel.be wil hen helpen hun online veiligheid te verbeteren.

Op cybersimpel.be kunnen consumenten aan de hand van een test vaststellen over welke zes domeinen ze onvoldoende geïnformeerd zijn en waar ze dus mogelijk gevaar lopen. Ze krijgen ook meteen tips om hun veiligheid in dat domein te verbeteren:

1) Beveiliging van accounts: tips voor het kiezen van een sterk paswoord en 2-staps authenticatie. Hoe vermijd je bijvoorbeeld dat anderen toegang kunnen krijgen tot persoonlijke mails en (sociale media) profielen?
2) Online transacties: tips om na te gaan of websites en webshops betrouwbaar zijn. Hoe koop en betaal je bijvoorbeeld veilig online en voorkom je fraude met betaalgegevens?
3) Beveiliging van apparaten: hoe je telefoon beveiligen of onbruikbaar maken voor dieven? Hoe automatische back-ups instellen en antivirus software installeren?
4) Kinderen: hoe behoed je kinderen voor ongeschikte inhouden stel je
ouderlijk toezicht in op computers,laptops, tablets en smartphones? Hoe bescherm je de online privacy van kinderen? En hoe kan je voorkomen dat kinderen online ongewilde aankopen doen?
5) Surfen op het net: word meester over je social media en privacy instellingen, en leer onveilige websites te vermijden.
6) Internet- en netwerkverbindingen: hoe betrouwbaar zijn gratis wifi-netwerken en hoe je wifi-netwerk thuis beschermen?

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug