Belgische tiener (16) pleegt zelfmoord na pesterijen op Ask.fm: "Stop met in het virtuele te leven"

VMMA
Een Belgische tiener heeft negen dagen geleden zelfmoord gepleegd na pesterijen op de populaire jongerenwebsite Ask.fm. De 16-jarige Louise hing zichzelf op aan de schommel in de tuin van haar huis in Namen.

Op de site in kwestie is het de bedoeling dat jongens en meisjes elkaar allerlei vragen stellen. In de praktijk is het echter vooral een handige manier om anoniem haatberichten te versturen. Als gevolg daarvan hebben de voorbije maanden al vier tieners uit Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten een einde aan hun leven gemaakt.

"Je bent lelijk"
Een vriendin van Louise zag met eigen ogen hoe het leven van Louise online zuur gemaakt werd. "Je denkt dat je mooi bent, maar eigenlijk ben je lelijk en idioot. Je zou beter jezelf ophangen", klonk het onder meer.

De grootvader van Louise kan er met zijn verstand niet bij. "Tijdens de begrafenis heb ik gezien dat mijn kleindochter enorm veel vrienden had, de kerk zat bomvol. Zo oneerlijk wat er nu gebeurd is. Ik ben 88 jaar, het was mijn beurt om te gaan. Dat ze niet geslaagd was op school was niet de reden van haar zelfmoord. Internet is de schuldige, maar daar ken ik niets van. En ik wil er ook niets van kennen."

"Roep dergelijke sites een halt toe"
Vader Bernard Altenhoven wil de jeugd nu waarschuwen voor de gevaren van dergelijke sociaalnetwerksites. "Stop met in het virtuele te vertoeven, dat is niet het echte leven", klinkt het op Facebook. "Ik heb mijn enige dochter verloren, Louise, een engeltje." Hij deelt ook artikels over cyberpesten en zelfmoordpreventie. "Dat is mijn manier om hiermee om te gaan. Na Julie en Melissa werd Child Focus opgericht, toch een mooi initiatief. Het zou leuk zijn als uit dit drama ook iets positiefs zou voortvloeien."

Ook de meter van Louise laat van zich horen. "Zo'n sites moeten gestopt worden. De jongeren moeten op school ook de gevaren leren kennen. Van onze contactpersoon bij de politie kregen we te horen dat er tegenwoordig heel wat zelfmoorden bij jongeren gebeuren. Louise is vertrokken met haar geheim. Ze heeft niemand verteld wat ze op het internet allemaal te verduren kreeg."