Belgisch leger onthult strategie rond cyberveiligheid

REUTERS
Anderhalf jaar na de cyberaanval tegen Belgacom en bijna een jaar na de aanval tegen het netwerk van Buitenlandse Zaken, heeft Defensie een ambitieus programma rond cyberveiligheid onthuld, dat beheer, bescherming, detectie en reactie samenbrengt. Dat schrijft Le Soir.

Het gaat om een strategie met een dubbele veiligheidslaag (een cyberbeveiliging per systeem, gecombineerd met een algemene beveiliging die interageert met elke beveiliging apart), met de focus op twee punten: de detectie van aanvallen en de reactie die op die aanvallen moet volgen.

De belangrijkste opdracht van de militaire cyberveiligheid blijft de bescherming van de communicatie- en informatiesystemen van Defensie, net als haar wapensystemen. Als het om zeer grote aanvallen gaat, moet Defensie echter ook op nationaal niveau een belangrijke rol spelen.

De ontwikkeling van een meer gerichte strategie rond cyberveiligheid werd in het regeerakkoord opgenomen. Eerder raakte al bekend dat de militaire inlichtingendienst ADIV de toelating kreeg om 25 experts in cyberveiligheid aan te nemen.