België wil Facebook temmen, desnoods via rechtbank

Facebook blijft onze  privacyregels koppig schenden, en daarom voert ons land de druk op. Zo werkt de Privacycommissie aan een lijst van inbreuken, en dat blijken er heel wat te zijn. "België neemt hierin het voortouw", zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld).

"Is het niet via overleg, dan via de rechtbank." Vorige week liet Facebook staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) verstaan dat het wel bereid was om zich naar de Belgische en Europese privacyregels te schikken. Maar dan heeft de sociale mediasite nog veel werk voor de boeg. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KU Leuven en de VUB. Die toont aan dat Facebook de Europese regels nog altijd volop met de voeten treedt sinds op 30 januari de nieuwe gebruiksvoorwaarden in voege gingen.

Het onderzoek moet de Belgische Privacycommissie helpen om een lijst van inbreuken samen te stellen. Daartoe zat ze gisteren met haar Duitse en Nederlandse collega's samen in Hamburg. Donderdag volgt er ook nog een overleg in Amsterdam. "We zijn een klein land, maar we nemen hierin het voortouw", zegt Tommelein. "En als we de krachten kunnen bundelen met andere landen zoals Duitsland, kunnen we groter gewicht in de schaal werpen."

De lijst met inbreuken zal naar ­Facebook worden opgestuurd. De internetgigant gaat ook nog met de Privacycommissie samenzitten om een oplossing te onderhandelen. "Ik eis dat er een oplossing komt. Is het niet via overleg, dan via de gerechtelijke weg. Google is op die manier ook al geplooid", waarschuwt Tommelein. "Ik ben niet tegen sociale media. Integendeel. Maar ze moeten zich aan de regels houden."

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels