België helpt Europese bende cybercriminelen oprollen

THINKSTOCK
Een grote bende cybercriminelen is vorige week opgerold tijdens een politieactie in Oekraïne. Vijf verdachten zijn daar opgepakt. Dat heeft de Europese politiedienst Europol, die in Den Haag is gevestigd, bekendgemaakt.

Nederland, België, Finland, Noorwegen, Groot-Brittannië en Oostenrijk waren in 2013 een gezamenlijk onderzoek naar de bende begonnen. Duitsland, de Verenigde Staten, Polen, Estland, Letland en Moldavië werden er ook bij betrokken.

Over heel Europa zijn nu zestig mensen opgepakt. De bende was ook actief in Nederland. Vier organisatoren werden daar vorig jaar al gearresteerd. Zij moeten in september voor de rechter komen in Rotterdam. In oktober waren achttien zogeheten geldezels opgepakt in Nederland. Zij hadden hun bankrekening en pinpas aan de criminelen gegeven, zodat die anoniem konden blijven.

De criminelen gebruikten speciale programma's, 'trojans', om toegang te krijgen tot het internetbankieren van nietsvermoedende mensen. De bende maakte die programma's zelf, zorgde er zelf voor dat computers van mensen besmet werden, haalde vervolgens zelf geld van de rekeningen en waste het ook zelf wit via de geldezels. Als de banken hun beveiliging verbeterden, paste de bende de programma's aan om die alsnog te omzeilen. Ook verkochten ze bankgegevens aan andere criminelen. Europol noemt het een "erg vernietigende cybercriminele groep".