Belgacom lanceert 4G-netwerk in Brussel

BELGA
Belgacom heeft vandaag officieel zijn 4G-netwerk in het Brussels gewest gelanceerd, als eerste telecomoperator in België. Die 4G-technologie maakt het mogelijk om sneller mobiel te surfen. De lancering vond plaats in aanwezigheid van Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck en van Dominique Leroy, CEO van Belgacom.

Met het uitgerolde netwerk heeft 20 procent van de Brusselse bevolking toegang tot het 4G-netwerk van Proximus. Eind deze maand wordt dat aantal opgetrokken tot 30 procent. De bedoeling is om tegen eind 2015 tot een volledige dekking in Brussel te komen.
        
De lancering van het netwerk komt er nadat het Brusselse parlement eind januari had ingestemd met een versoepeling van de stralingsregels voor het 4G-netwerk. Toch gebeurt de lancering dinsdag nog op basis van de minder soepele regeling, die een stralingsnorm van 3 volt per meter toestaat. Van zodra de Brusselse regering de uitvoeringsbesluiten publiceert waarbij de norm wordt opgetrokken tot 6 volt per meter, wordt de rest van het netwerk uitgerold. Vermoedelijk zal dat in maart het geval zijn.
        
Straling
"De nieuwe norm blijft een van de meest beschermende normen op het vlak van straling", zo benadrukte Brussels minister Huytebroeck. "De bevolking van Brussel zal dus gebruik kunnen maken van 4G, maar blijft tegelijkertijd wel beschermd."
        
De minister benadrukte ook dat het gewest een comité van experts opricht, dat jaarlijks verslag zal moeten uitbrengen over de uitvoering en de impact van de nieuwe, versoepelde regels. Er zal ook gecontroleerd worden of de normen wel worden gerespecteerd, luidde het nog. "En de kaart met 4G-antennes zal op de website van Leefmilieu Brussel te zien zijn, daarover zijn we dus heel transparant."
        
Huytebroeck benadrukte ook dat het belangrijk is dat Brussel als hoofdstad van België en Europa over de 4G-technologie beschikt.
        
Daarnaast benadrukte ook Geert Standaert, verantwoordelijk voor de technische infrastructuur bij Belgacom, het belang van de lancering van het netwerk in Brussel. "Vijfentwintig procent van het dataverkeer in ons land gebeurt in het Brussels gewest", luidde het.