Belastinginspectie jaagt op bitcoin-beleggers

REUTERS
De fiscus richt zijn pijlen op Belgen die in cryptomunten beleggen. De eerste dossiers zijn geopend en de honger is nog niet gestild, berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) jaagt in toenemende mate op Belgen die beleggen in cryptomunten, zoals de bitcoin. Momenteel zijn er drie dossiers in behandeling. Een vierde dossier is intussen zonder gevolg afgesloten.

33 procent

Wie speculeert met cryptomunten moet op de winsten een belasting van 33 procent betalen, die hij moet aangeven onder 'diverse inkomsten' op zijn belastingbrief. Die regel werd eind vorig jaar ingevoerd. Maar het is moeilijk voor de inspectie om dat af te dwingen, omdat handelaars in cryptomunten handelen via ondoorzichtige buitenlandse handelsplatformen.

Toch is de fiscus van plan om de controle van cryptohandelaars gevoelig te versterken. "Dit is een wereld waar voor financiële administraties van alles kan inzitten", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.
Bij de drie lopende onderzoeken kreeg de fiscusinformatie over Belgen van een buitenlandse belastingdienst doorgespeeld. Maar tegelijk is de belastingdienst van plan om cryptobeurzen rechtstreeks te benaderen om informatie over landgenoten op te vragen.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Campenhout

  Wat een bende onnozelaars die van de belastinginspecties.

 • Cédric Nuyts

  misschien moeten ze de panama papers is eerst tegoei doornemen voordat ze weer het geld uit het gewone volk komen halen de criminelen

 • paul van de velde

  Dacht dat piramidespelen verboden waren. Niet dus wanneer de staat geld ruikt.

 • Jimi Cortez

  ik heb ondertussen meer dan 50 procent verloren, ga ik dat ook kunnen inbrengen?

 • william anthuenis

  Akkoord, op voorwaarde dat de beleggers op de beurs eveneens 33% belastingen moeten betalen op hun winst. Wedden van niet?