Ga naar de mobiele website
^ Top

Artikels Wikipedia hebben slechte leesbaarheid

REUTERS
Wikipedia mag dan wel erg populair zijn om allerhande informatie op te zoeken, goed leesbaar zijn de artikels alvast niet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente en het bedrijf Babbletics. Voor het onderzoek werden miljoenen pagina's op de site onderzocht.

Drie op de vier artikels scoren erg slecht in de test. Zo blijkt dat 73,5 procent van alle artikels in de categorie├źn 'redelijk moeilijk' en 'zeer moeilijk' vallen. Om de indeling te kunnen maken, werd gebruik gemaakt van de Flesh Reading Ease-formule. Met behulp daarvan krijgen artikels scores op basis van zinslengte en het aantal lastige woorden.

Een gemiddeld artikel op Wikipedia krijgt een score van 51,2. Een tekst met een normale moeilijkheidsgraad moet echter tussen de 60 en 70 punten krijgen, en lagere punten duiden op een verhoogde moeilijkheid. De Engelse taal op Wikipedia heeft daarom wel de variant 'Simple English', voor kinderen, anderstaligen en mensen met leerproblemen. Uit de test blijkt echter dat ook 42,2 procent van die artikels onder de 60 punten scoort.

Aangezien de artikels op Wikipedia geschreven worden door de gemeenschap, is het moeilijk om de taal te reguleren. De onderzoekers raden de ontwikkelaars van de website dan ook aan om hulpmiddelen te integreren, die schrijvers waarschuwen als de lengte van een zin te lang wordt.Meld een bug