Aprilgrap? "Anonymous wil hele internet platleggen"

UNKNOWN
Kan de hackersgroep Anonymous het hele internet platleggen? Deze vraag verhit de gemoederen op de sociaalnetwerksites onder de hashtag #OpGlobalBlackout. Vorige maand kondigde het hackerscollectief aan op 31 maart, morgen dus, de DNS-servers te hacken die het belangrijkst zijn voor het wereldwijde web. Maar 31 maart in de VS, is in vele landen 1 april... Anonymous tweet intussen zelf dat ze het internet NIET zullen platleggen. Of is hun account gehackt? Het lijkt alvast een beetje gek om de eigen speeltuin op te blazen, toch?

Anonymous stelt dat 'Operation Global Blackout' een protest is tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA), tegen politieke leiders die daarvoor verantwoordelijk zijn en tegen de financiële mensen van Wall Street. Maar zijn deze straffe hackers wel in staat om het hele internet plat te leggen? Dat is nog net even andere koek dan een cyberaanval op websites als die van de CIA, het Vaticaan, kredietkaartaanbieders, banken en andere miljoenenbedrijven.

Volgens de videoboodschap van Anonymous, waarvan de authenticiteit niet kan worden nagegaan, zullen alle websites morgen een foutmelding geven. Zelfs als ze dát voor elkaar krijgen, is de actie tijdelijk. De stem van Anonymous belooft dat gewone individuen niet gedupeerd worden: "Vergeet niet dat het om een protestactie gaat en dat we niet de dood van internet willen". Waarom zouden ze ook? De organisatie zelf bestaat uitsluitend op het internet.

Ontmaskerd?
Het kan ook zijn dat de mensen achter Operation Global Blackout inmiddels al achter de tralies zitten. Internationale opsporingsdienst Interpol kondigde eind vorige maand in een persbericht aan dat het in vier landen 25 individuen had opgepakt die ervan worden verdacht bij  hackerscollectief Anonymous te horen. Operatie 'Ontmasker' ging halverwege februari van start met als doel een serie cyberaanvallen op doelen in Latijns-Amerika en Europa een halt toe te roepen. En Anomymous heeft zijn #OpGlobalBlackout-dreigingen sindsdien niet herhaald... Integendeel: we vonden op Twitter deze boodschap van Anonymous zelf: "For the billionth time: #Anonymous will not shut down the Internet on 31 March. #OpGlobalBlackout is just another #OpFacebook failop. #yawn"