Anonymous lanceerde grootste internetoorlog ooit

PHOTO_NEWS
Nadat het nieuws bekend werd dat de website MegaUpload offline werd gehaald door de FBI, lanceerde hackerscollectief Anonymous het grootste offensief in zijn soort. Op het hoogtepunt van de aanval genereerde Anonymous meer dan tien procent van het totale internetgebruik. Amerikaanse overheidswebsites en websites van bedrijven uit de muziekindustrie crashten door het grote aantal aanvragen. Dat melden onder andere technologiewebsites Ars Technica, Gizmodo en Tweakers.

MegaUpload was goed voor ongeveer 4 procent van het wereldwijde internetgebruik. Nadat de website offline werd gehaald, steeg het internetverbruik echter met zo'n 13 procent. Hackersorganisatie Anonymous lanceerde namelijk een gecoördineerde 'Distributed Denial of Service'-aanval (DDos).

Een DDoS-aanval houdt in dat een gigantisch aantal aanvragen naar een bepaalde website worden verstuurd. Op die manier worden de servers achter die website overbelast, en gaat uiteindelijk niemand de website nog kunnen openen. Volgens het Russische persbureau RT waren op een bepaald moment zo'n 5.600 hackers bezig met DDoS-aanvallen uit te sturen met het LOIC-programma.

Websites vallen als vliegen
'Operation MegaUpload', zo zal een van de grootste DDoS-aanvallen de geschiedenis ingaan. Het nieuws over MegaUpload was amper bekend, of de website van de Amerikaanse justitie was al niet meer te bereiken. Niet veel later ging ook de website van RIAA, de Amerikaanse muziekorganisatie voor de bijl.

In sneltempo volgen de websites van Universal Music Group, MPAA, US Copyright Office, muzieklabels EMI en Warner en de Franse copyrightautoriteit. Uiteindelijk kon ook de website van de FBI het niet meer aan. Ook verschillende persoonlijke websites van Amerikaanse politici, die de censuurwetten steunen, kwamen onder vuur te liggen. Zelfs de faxmachines van enkele politici werden overspoeld door berichten van Anonymous.

Een deel van de websites is intussen opnieuw online, maar ongeveer de helft blijft nog voor onbepaalde duur onbereikbaar. (sg)