Anonymous hackt website brandweer Bree uit protest tegen zedenzaak

THINKSTOCK
Het hackerscollectief Anonymous hackt al ruim een week de website van de brandweer van Bree uit protest tegen de zedenzaak waarbij twee vrijwilligers van de brandweer betrokken zijn. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) van Bree bevestigde vandaag dat de website gehackt is. De Breese brandweercommandant en de websitebeheerder hebben een klacht ingediend bij de politie.

Een 24-jarige en een 46-jarige vrijwilliger van de Breese brandweer werden half februari opgepakt op verdenking van seks met een 13-jarig meisje, dat lid was van de Breese jeugdbrandweer. De 24-jarige verdachte was leider bij de jeugdbrandweer. De twee verdachten zijn intussen voorwaardelijk op vrije voeten in afwachting van hun proces.

"Er kwam vandaag een bericht binnen bij de redactie van Het Belang van Limburg dat de Belgische tak van het hackerscollectief Anonymous erachter zit", zei burgemeester Van der Auwera over de website. "Dat de website lamgelegd is, is het minste van mijn zorgen. Ik roep nogmaals op tot sereniteit. Ik blijf achter de werking van de brandweer en de jeugdbrandweer staan, want die leveren nog altijd goed werk", voegde ze eraan toe.

De burgemeester liet weten dat de twee brandweervrijwilligers op non-actief staan totdat er een uitspraak van de rechtbank is. Ze mogen geen contact zoeken met de brandweer en de terreinen van de brandweer niet betreden.

"Het gaat om een maatregel van interne orde. Ook is de werking van de jeugdbrandweer voorlopig stopgezet. Dat hebben we in samenspraak met allerlei diensten beslist. Onder meer traumapsycholoog Erik De Soir werd erbij betrokken. Deze beslissing was volgens ons nodig om de rust en sereniteit onder de jongeren te bewaren", aldus Van der Auwera.