Amerikaanse techgiganten werpen zich in juridische strijd tegen einde van netneutraliteit

AFP
De Internet Association, een lobbygroep met onder zijn leden onder meer Google, Facebook, Amazon en Microsoft, gaat zich aansluiten bij de verwachte juridische strijd tegen het einde van de netneutraliteit in de Verenigde Staten. Dat heeft de voorzitter en CEO van de organisatie Michael Beckerman vandaag gezegd.

Midden december besliste de Amerikaanse regulator FCC (Federal Communications Commission) om de regels rond netneutraliteit uit 2015 terug te schroeven. Amerikaanse internetproviders zullen niet langer alle internetverkeer gelijk moeten behandelen. Ze zouden bedrijven bijvoorbeeld kunnen laten betalen om een snellere verbinding met de consument te krijgen.

Meerdere rechtszaken

In verschillende staten worden op dit moment rechtszaken voorbereid tegen de beslissing, door belangengroepen maar ook door procureurs-generaal. Dat is onder meer het geval in de staten Washington en New York. Vrijdag heeft Michael Beckerman gezegd dat de Internet Association bij de verwachte geschillen zal optreden als "tussenkomende partij". De organisatie is dus niet van plan om uit eigen beweging gerechtelijke stappen te ondernemen, maar zal zich wel voegen bij rechtszaken die door anderen worden aangespannen.

De nieuwe regels zoals ze nu door de FCC worden voorgesteld, "ontmantelen de populaire maatregelen die de netneutraliteit voor de consument beschermen," zegt Beckerman. De FCC "gaat in tegen de wil van een meerderheid van de Amerikanen over de twee partijen heen en slaagt er niet in om een vrij en open internet in stand te houden."
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kelly Verlinden

  Benieuwd hoe dit afloopt, een zeldzame keer dat bedrijven en mensen samen ten strijde gaan tegen de politiek in. Hopelijk winnen ze dit zodat internet voor iedereen betaalbaar blijft. Proximus en Telenet zouden het ook maar al te graag willen, die zouden ons dadelijk 50 Euro meer aanrekenen als we op dezelfde snelheid willen blijven surfen.

 • Bart Demulder

  Netneutraliteit wil zeggen dat u open en vrij toegang tot internet moet hebben en de toegang tot bepaalde internetdiensten die veel data verbruiken zoals netflix of youtube niet mogen beperken! Door de afschaffing van netneutraliteit zullen de Amerikanen waarschijnlijk extra moeten betalen voor diensten die grote data opslorpen en dat terwijl ze genoeg betalen voor hun toegang tot internet. Dit is gewoon lobbywerk en het draait weer eens om geld!

 • Sander Clijsters

  De Amerikanen als consument worden letterlijk genaaid. Ze betalen de volle pot voor snel internet en dan blijkt dat je straks extra zult moeten betalen voor netflix. Want netflix zal dit zeker niet gaan betalen.

 • Andy De Schieter

  Ik heb dit artikel meerdere keren gelezen en heb geen idee waarover het gaat.