Amerikaanse complottheoreticus Alex Jones ook niet meer welkom op Twitter

Alex Jones.
AP Alex Jones.
Alex Jones, de man achter de beruchte samenzweringssite InfoWars, is niet meer welkom op berichtensite Twitter en streamingdienst Periscope. Het internetbedrijf meldt dat de accounts van Jones en Infowars permanent zijn geschorst. Dat besluit hangt samen met overtredingen van de gedragscode.

 Alex Jones is een mediatieke figuur die aanleunt bij extreemrechts. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan het verspreiden van complottheorieën. 

"Vandaag hebben we definitief @realalexjones en @infowars geschorst van Twitter en Periscope", klonk het. Periscope is de videoapplicatie die eigendom is van de groep. "We hebben de beslissing genomen op basis van nieuwe informatie over de tweets en video's die woensdag zijn gepost. Ze schenden onze richtlijnen tegen wangedrag. Ook in het verleden waren er schendingen door die accounts."

Tijdelijke schorsing

Twitter legde Jones en Infowars vorige maand al een tijdelijke schorsing op. Twitter-topman Jack Dorsey zei eerder nog Jones niet zomaar te willen verbannen van de berichtendienst. Hij stelde destijds dat journalisten moeten laten zien dat de uitspraken van Jones niet kloppen.

Jones moest eerder ook al vertrekken van YouTube, Facebook, Spotify, Apple, Pinterest en Vimeo. Hij zegt onder meer dat de terreuraanslagen van 11 september 2001 en schietpartijen op scholen in scène zijn gezet door de regering. Zijn volgelingen hebben de ouders van doodgeschoten kinderen gestalkt.

Donderpreken

Het lijdt geen twijfel dat de beslissing donderpreken zal uitlokken van president Donald Trump. Hij betoonde al zijn sympathie voor Alex Jones. Recent klaagde hij over "censuur" van conservatieve ideeën op sociale media. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Wijsdekkers

  Hoewel ik voor vrije meningsuiting ben, vind ik dit toch een correct besluit. Dit heeft niets met rechts te maken, dit is een idioot. Daarvoor moet je wel echt eens kijken naar zijn programma om dit te beseffen. Weet ook dat veel Amerikanen alles klakkeloos geloven wat in hun denkwereld past. Een gevaarlijk individu...

 • Johan Picavet

  Onze maatschappij draait compleet door, na de politiek en de media gaat nu ook de sociaale media ( de huidige boekdruk) censureren, brainstormen en manipuleren. Die man kan er volledig naast zitten dan nog moet de rede sterk genoeg zijn, is dat niet zo dan schort er iets aan de geloofwaardigheid van de rede, en de politiek en media.

 • Jean-Pierre De Souter

  Tony Vandermaelen, zijn Trump of Francken (om er maar 2 te noemen) ook linkse twitteraars? Ze zullen blij zijn om dit te vernemen.

 • Lisette Theunis

  Als dit geen complot is. Haha. De fameuze aanslag 9/11 rammelt echter wel degelijk op veel vlakken zoals Jones destijds beweerde..

 • hugo van de velde

  Trump prijst dus mensen die zulk e onzin verspreiden en geschorst worden ? Ooit zal hij eens ferm het deksel op zijn neus krijgen. Want afgezet zal hij.