Altijd al willen weten hoe Facebook informatie over je verzamelt? Deze tool geeft het antwoord

reuters
Vraag je je ook wel eens af hoe Facebook nu juist al die data over jou verzamelt die het gebruikt om jou de inhoud te laten zien die je leuk vindt? De app Data Selfie geeft het antwoord.

Facebook monitort tot op de seconde alles wat je doet op het sociale medium om je zo aangepaste en persoonlijke inhoud te kunnen voorschotelen. Het uiteindelijke doel: ervoor zorgen dat je vaker terugkomt, langer blijft hangen, en dus ook meer advertenties te zien krijgt, waar Facebook dan weer geld aan verdient.

Het Facebookalgoritme dat jouw persoonlijke tijdlijn samenstelt, is een goedbewaard geheim. Maar de manier waarop je data verzameld worden, is dat minder. De Chrome-extensie Data Selfie geeft je een straffe inkijk in hoe je op een bijzonder korte tijdspanne een schat aan informatie weggeeft over jezelf, je voorkeuren en je gewoontes.

Data Selfie, gratis te downloaden en te gebruiken in de browser Chrome, houdt bij waar je naar kijkt in je tijdlijn, welke pagina's en vrienden je bezoekt, wat je typt, waar je op klikt, kortom alles wat je op Facebook doet. De app zoekt automatisch naar patronen en giet alles in een overzichtelijk rapport.

Voorspellingen

Dat rapport toont niet alleen wat je wanneer en voor hoe lang hebt gedaan op Facebook, maar maakt ook voorspellingen over wat voor type persoon je bent, welke (politieke) voorkeuren je hebt, enzovoort. Hoe meer tijd je doorbrengt op Facebook, hoe gedetailleerder de informatie.

De data worden verzameld met behulp van algoritmes van IBM Watson en de Universiteit van Cambridge. Data Selfie belooft geen informatie over jezelf op te slaan op hun servers: alles wordt enkel lokaal op jouw computer bewaard.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jonas niks

    Wat had je nu gedacht? Dat Google, Facebook, etc zomaar poen kon scheppen door jou gratis en voor niets diensten te verlenen? Google weet nog altijd wat jij 10 geleden opzocht. Vermijd zulke sites of gebruik de tor webbrowser + VPN.