Alles wat u moet weten over Netflix in 5 vragen

AFP
Netflix, de Amerikaanse streamingdienst waarmee je films en series kunt bekijken, komt eind dit jaar naar België. Maar wat is dat precies, Netflix?

1. Waar komt Netflix vandaan?
In 1997 is het dvd-schijfje in de VS bezig de dikke VHS-band uit de weg te ruimen. Dat er geen toekomst meer is voor die trage videodrager ziet oprichter Reed Hastings al snel in. Hij begint Netflix, een online videotheek, waar je op bestelling dvd'tjes kunt huren. Veel wordt er niet van verwacht. Want waarom zou je wachten tot je de dvd in de bus krijgt, terwijl er om de hoek een fysieke videotheek zit? Daarnaast heeft Netflix alleen maar dvd's en kijkt het gemiddelde Amerikaanse gezin nog gewoon via videobanden.

Toch slaat het concept aan en evolueert het snel door naar onbeperkt huren voor een vast bedrag per maand. In 2005 verstuurt Netflix zo'n miljoen dvd's per maand. De fysieke dvd is dan al langzaam uit het videolandschap aan het verdwijnen en dat komt de dienst - met dure posterijen door heel Amerika -  alleen maar goed uit. Het concept van onbeperkt kijken voor een vast bedrag per maand blijft, maar de focus wordt verlegd naar streaming.

Reed Hastings, oprichter en CEO van Netflix.
GETTY Reed Hastings, oprichter en CEO van Netflix.

2. Hoe werkt het tegenwoordig?
Netflix is omgevormd naar een on-demand-dienst. In de Verenigde Staten krijg je voor een negen dollar (6,5 euro) per maand toegang tot een online bibliotheek met tienduizenden films en afleveringen van series. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het 'Spotify-model'. Bijna 50 miljoen mensen hebben inmiddels een abonnement op de dienst. Gebruikers kunnen zoveel films kijken als ze willen voor een maandelijkse vergoeding van 8,99 euro (8,99 dollar in de Verenigde Staten). De prijs voor België is echter nog niet bekend. Het is ook nog onduidelijk of het platform exclusieve Belgische content zal kunnen aanbieden.

In 2010 breidde Netflix uit naar Canada een jaar later naar Latijns-Amerika. In 2012 kwamen daar ook nog het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië bij. Vorig jaar werd de dienst gelanceerd bij onze noorderburen. Een dag na de lancering in september haalde de dienst zo'n 10 procent van al het Nederlandse internetverkeer.

3. Wat valt er te zien?
Hoeveel titels Netflix precies heeft is niet bekend, maar het wordt geschat op tienduizenden. De database bevat vooral Hollywoodproducties en andere grote titels. Series als 'Game of Thrones', 'Sex And The City' of 'The Sopranos' staan niet in het aanbod. Dat zijn HBO-series, een zender met een eigen concurrerende on-demand-dienst. Series die wel te zien zijn via Netflix zijn onder andere 'Mad Men', 'Dexter' en 'Breaking Bad'.

De dienst maakt gebruik van een algoritme om films en series aan te raden. Daarbij worden meer dan 100 miljoen beoordelingen gebruikt, variërend van 1 tot 5 sterren. Naast aanbieder van bestaande series en films, is Netflix ook producent. Onder meer de comedyserie 'Arrested Development', 'Lilyhammer' of 'House of Cards' met Kevin Spacey.Toen die politieke serie begin 2013 gelanceerd werd, waren meteen alle afleveringen beschikbaar. Dat werd door de Amerikaanse media gezien als een kantelpunt in de bestaande mediaconsumptie.

"Het is echt vernieuwend om de serie in één keer aan de kijker aan te bieden. Maar het is ook dé manier waarop we nu tv kijken", zei Kevin Spacey, die als mede-producent kon beschikken over het astronomische budget van 100 miljoen dollar (75 miljoen euro).  

"Dit is de toekomst", zei Beau Willimon, de schrijver van 'House of Cards', tegen de Amerikaanse krant The New York Times. "Binnen vijf jaar is dit de manier waarop wij allen tv kijken. Echt iedereen is dan aan het streamen."

Kevin Spacey in 'House of Cards'.
AP Kevin Spacey in 'House of Cards'.

4. Wordt Netflix onderdeel van de bestaande televisieaanbieders?
Neen, Netflix wordt geen onderdeel van bestaande televisieaanbieders.  Je downloadt de Netflix-app en als je eenmaal een abonnement hebt kun je op vrijwel alle beelddragers met een internetverbinding de gewenste series of films bekijken.

De komst van Netflix betekent slecht nieuws voor Telenet en Belgacom TV. Telenet bleef niet bij de pakken zitten en lanceerde de eigen on-demand-dienst Rex&Rio. Om Netflix voor te zijn werden eerder al Yelo, TV Overal en Stievie gelanceerd, waarmee elke laptop, smartphone en tablet een potentieel tv-scherm wordt.

5. En de concurrenten, komen die nu ook deze kant op?
Wanneer concurrenten als Warner, Amazon of LoveFilm de oversteek naar ons land durven te maken is niet bekend. In de Verenigde Staten woedt in ieder geval al wel een hevige concurrentiestrijd. Onlangs eindigden overeenkomsten met de grote producenten MGM, Universal en Warner Bros. Die laatste trok een deel van zijn titels terug om ze via de eigen streamdienst aan te bieden. Bij de bijna 2.000 films die uit de bibliotheek verdwenen zaten bijvoorbeeld een groot aantal films uit de James Bond-reeks.

Met experimenten proberen de concurrenten Netflix de loef af te steken. Zo gooide Amazon vorig jaar maar liefst veertien nieuwe pilot-afleveringen online. Het is aan de kijker om te beslissen welke series een vervolg krijgen.