Al deze mensen bestaan niet: website maakt eindeloos veel valse gezichten en het resultaat is verbluffend

Deze mensen bestaan niet.
ThisPersonDoesNotExist.com Deze mensen bestaan niet.
Op de website ‘ThisPersonDoesNotExist.com’ zie je een nieuw gezicht telkens je de pagina vernieuwt. Maar ze zijn allemaal nep: de personen achter de koppen bestaan niet. De website werd gemaakt door softwareontwikkelaar Philip Wang die met het project wil aantonen hoe goed artificiële intelligentie zal worden in het eigenhandig genereren van nieuwe afbeeldingen.

Als je surft naar ThisPersonDoesNotExist.com dan krijg je meteen een willekeurig portret te zien. Vernieuw je de pagina, dan krijg je er nog een. En nog een. En nog een. Hoewel ze er doodgewoon uitzien, gaat het in alle gevallen om een compleet kunstmatige foto, gemaakt door een computer. 

Artificiële intelligentie

De eindeloze reeks gezichten ontstaat door een systeem op basis van artificiële intelligentie. Het systeem bestudeerde een gigantisch aantal afbeeldingen van menselijke gezichten en werd met behulp van die foto’s getraind om compleet nieuwe foto’s te genereren.

Die functie verpakte Philip Wang, softwareontwikkelaar bij Uber, tot slot in een website. Hij wilt op die manier meer bewustzijn creëren rond de technologie. “De meeste mensen begrijpen niet hoe goed AI’s in de toekomst zullen worden in het genereren van afbeeldingen”, legt Wang uit aan Motherboard.

Fake

Zo’n overtuigend realistische portretten doen inderdaad veel vragen rijzen. Een gelijkaardige technologie wordt ook gebruikt om ‘deepfakes’ te maken, misleidende filmpjes waarin het gezicht van een persoon wordt vervangen met dat van iemand anders. Naarmate de techniek verbetert, wordt het haast onmogelijk om de ‘deepfakes’ te onderscheiden van echte beelden.

De valse gezichten die op de website worden gegenereerd zijn over het algemeen verbazingwekkend goed, hoewel het systeem bij enkele foto’s ook totaal de mist inging: 

Bij deze foto leek het AI-systeem een vreemd compromis te zoeken tussen een peuter en een vijftiger.
ThisPersonDoesNotExist.com Bij deze foto leek het AI-systeem een vreemd compromis te zoeken tussen een peuter en een vijftiger.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssens

  Binnen 20 jaar zie je hoe fake dit is, denk maar eens terug aan de eerste en de laatste keer dat je JAWS zag. @marie vandam: de schapen ZIJN de massa, ik denk da ge uw context verkeerd snapt. @johanneke li: achtergrond is gewoon een stockfoto waar het gezicht wordt opgeplakt.

 • johanneke li

  ik betwijfel of deze site wel echt werkt, de foto's zijn mijns inziens té echt om gegenereerd te zijn door de computer; sommige beelden tonen andere mensen/plaatsen in de achtergrond en ook de kleine details zijn veel te natuurlijk om door een programma gegenereert te zijn, volgens mij fake dus!

 • karin de Kok

  Dan nog maar te zwijgen van de fakepersonen op FB en etc

 • Marie Vandam

  Een YouTube kanaal die dit al 2jaar geleden Uitbracht werd verwijderd ...zegt genoeg zo kunnen gemakkelijk iemand zij hoofd op een ander zij hoofd zetten en fake news uitbrengen ..enkel de schapen geloven de massa ,,