Akkoord met Proximus en Telenet over supersnel netwerk

Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister voor Innovatie.
Photonews Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister voor Innovatie.
Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters (N-VA) heeft een akkoord bereikt met telecomoperatoren Telenet en Proximus over de uitrol van een supersnel datanetwerk overal in Vlaanderen. De piste van een investering via een overheidsbedrijf, zoals de intercommunale Fluvius, is daarmee van de baan.

Muyters sloot met Proximus en Telenet twee afzonderlijke Memoranda of Understanding (MoU). Het is de bedoeling om overal in Vlaanderen een supersnel "netwerk van de toekomst" uit te rollen. De minister stelde daarvoor enkele voorwaarden: een toekomstbestendige capaciteit, een voldoende hoge dekkingsgraad en een open toegang voor andere marktspelers tegen een faire en competitieve vergoeding.

De private operatoren hebben daar de garanties voor gegeven, zo meldt Muyters. De Vlaamse regering van haar kant belooft "goede randvoorwaarden" te creëren waarbinnen de engagementen nagekomen kunnen worden. De minister zegt tevreden te zijn dat hij met de private markt kan werken. "We hebben heldere afspraken gemaakt, wederzijdse engagementen genomen en zullen de uitvoering van deze MoU samen opvolgen", zegt hij.

Stok achter de deur

Vorig jaar joeg Muyters de operatoren nog de gordijnen in door voor te stellen om desnoods een nieuw overheidsbedrijf op te richten om over het hele Vlaamse grondgebied een supersnel datanetwerk mogelijk te maken. Vorige maand wierp de top van de intercommunale Fluvius, de combinatie van Eandis en Infrax, zich op als kandidaat om een Vlaams glasvezelnetwerk uit te rollen. Muyters noemde die optie "een stok achter de deur".

Maar zo ver komt het dus niet. In de akkoorden die de operatoren met Muyters sloten, beloven ze hun engagementen over de uitrol van het netwerk van de toekomst na te komen en de nieuwe regelgeving over het toelaten van derde spelers op het netwerk correct toe te passen. Voor Muyters zijn vooral de gebiedsdekking, waarbij de nieuwste technologie wordt uitgerold tot in elke uithoek van Vlaanderen, en de prijs belangrijke punten.

"Zaak van wederzijdse verstandhouding"

"Het is vooral een zaak van wederzijdse verstandhouding", klinkt het bij Proximus. "De minister had een bepaalde bezorgdheid geuit, waarover we een zeer constructieve dialoog hebben gehad. We hebben duidelijk kunnen maken dat ons plan voor glasvezel wel degelijk aan de prioriteiten van de regering tegemoetkomt. Dit akkoord is een erkenning daarvan."

Bijkomende investeringen zijn niet opgenomen in de akkoorden en ook de minister zelf komt niet met extra middelen over de brug. Hij houdt het bij een belofte van stabiliteit in de regelgeving en het investeringsklimaat. Nochtans lag er bij Muyters 300 miljoen euro klaar voor een strategische investering. "Dat geld zullen we nu aan een andere strategische investering kunnen besteden", zegt Thomas Pollet, de woordvoerder van Muyters.
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Poot

  Op sommige plaatsen in Brakel is zelfs geen Belgacom kabel beschikbaar.......

 • Jan Verstrepen

  Is dat meneertje wel bekwaam weet hij waar hij mee bezig is, en natuurlijk zullen de prijzen omhoog gaan met dat genie aan het roer zo kennen we hem en zijn Nva

 • Erwin De Meyer

  De volgende prijsverhogingen zijn in de maak.

 • Tine Itterbeeck

  Ik hield vroeger van mijn land. Ik begin het stilaan te haten dankzij het beleid van de laatste jaren. De menselijkheid is eruit. Het kapitaal regeert.

 • Eddy DESMET

  De Vlaamse politici zijn dolgedraaid. Je houdt het niet voor mogelijk hoe ijverig ze bezig zijn met zichzelf in de vernietiging te storten. Afspraak in het stemhokje ?