Advertenties die je stalken op het web, daar heb je dankzij Google nu geen last meer van

Thinkstock
Het is een van de grootste ergernissen van surfers en toch ontsnapt niemand eraan. Je bekijkt een televisie online en weken later blijft dat toestel je op het internet achtervolgen. De advertentie van dat product duikt werkelijk overal - in je mail, bij je zoekacties en op tal van websites - op. Google maakt het nu mogelijk dat gebruikers dit soort irritante advertenties (tijdelijk) kunnen uitschakelen.

Dit soort advertenties worden ‘reminder ads’ genoemd en Google beseft maar al te goed hoe groot de ergernis bij surfers hierover is. Dus krijgen gebruikers binnen enkele dagen de mogelijkheid om deze advertenties gedurende 90 dagen uit te schakelen. Gemiddeld achtervolgen deze advertenties je een maand lang, dus wilde het internetbedrijf zeker zijn dat je de ads langer uit kunt verbergen zodat je er zeker geen last meer van hebt. Productmanager bij Google Jon Krafcik legt dee beslissing uit: “Vandaag rollen we de mogelijkheid uit om reminder ads op mute te zetten in apps en op websites die samenwerken met Google ads. We plannen ook een uitbreiding in de komende maanden zodat je met deze tool ook advertenties op YouTube, Search, en Gmail kan controleren."

Dat betekent helaas niet dat je nooit meer een reminder ad zult tegenkomen. De functie heeft namelijk alleen impact op Google ads. Maar de muteknop werkt wel bij elke advertentie van het Google-netwerk, wat gaat over 2 miljoen sites die ongeveer 90 procent van de surfers bereiken.

1 miljoen verwijderde ads

En er is nog meer goed nieuws. Google breidt ook een andere tool uit die al sinds 2012 bestaat. In Ad Settings kun je specifieke advertenties of adverteerders die je niet wil zien, uitschakelen. Krafcik schreef vandaag in een blogpost: “In 2017 ontvingen we meer dan 5 miljard meldingen van gebruikers om advertenties uit te schakelen die ze niet relevant vinden. Op basis van die feedback hebben we 1 miljoen ads van ons advertentienetwerk verwijderd.”

Als je ingelogd bent op Google, dan worden je mute-voorkeuren gesynchroniseerd op alle apparaten waarmee je ingelogd bent op dat account. Als je dus die advertenties op je smartphone hebt uitgeschakeld, ga je die later ook niet meer op je computer zien.   

Zo kun je ads verbergen

Kom je een irritante advertentie tegen, dan zie je in de linkerbovenhoek twee icoontjes. Een info-teken en een kruisje. Vaak volstaat het om op het kruisje te klikken om die advertentie (tijdelijk) te bannen. Meer informatie over het uitschakelen van Google ads vind je hier

Zo schakel je een reminder ad uit in je Ads Settings.
Google Zo schakel je een reminder ad uit in je Ads Settings.
Zo maak je melding bij Google van een advertentie die je stoort.
Google Zo maak je melding bij Google van een advertentie die je stoort.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Ivanhoe

  Dankzij Google kunnen bedrijven ons stalken, de zaken worden hier toch weer mooi omgekeerd voorgesteld. De waarheid is: je kan nu al volledig ad vrij surfen, zonder google. Mozilla + ad-block + duckduckgo en je bent vertrokken voor een heerlijke surf ervaring.

 • Diane Bernaerts

  Inderdaad, Karel: je krijgt gewoon een andere, meestal even irritante, advertentie in de plaats te zien.

 • Theo Van Hoof

  Ad-blocker is minstens even effectief.

 • Patrick Coulier

  Google die advertenties - hun bron van inkomen N.B. - gaat blokkeren? Maak dat een ander wijs...

 • Peter Buyck

  Met of zonder 'ad blocker' krijgt Google inkomsten. Bedrijven moeten leren beseffen dat zij ons stalken én emotionele chantagetechnieken toepassen voor producten en diensten die door de consument worden gefinancierd. Nee, bedrijven willen per se dat onze datalimiet en accuduur voor hun reclame, irritante filmpjes, ... gebruikt worden.