Adobe zegt het zelf: schakel Flash op je computer nu uit

rv
Mensen kunnen het programma Flash op hun computer voorlopig beter uitschakelen. Er is een groot lek aan het licht gekomen. Daarvoor waarschuwen Adobe, de ontwikkelaar van Flash, en computerbeveiliger Symantec. Flash wordt vooral gebruikt om spelletjes te spelen en filmpjes te bekijken.

Het lek kwam aan het licht na een cyberaanval vorige week op een omstreden Italiaanse bedrijf Hacking Team. Dat helpt inlichtingendiensten met internetspionage. De aanvallers brachten interne e-mails, codes, klantenlijsten en andere gegevens naar buiten. Toen onderzoekers de informatie bestudeerden, zagen ze het gat in Flash.

Dankzij het gat in de beveiliging kunnen kwaadwillenden een computer laten vastlopen. Vervolgens kunnen ze de controle helemaal overnemen. Het risico bestaat dat hackers massaal gebruikmaken van het lek voordat de makers van Flash het lek weten te dichten, aldus Symantec.

Adobe zou van plan zijn om snel een patch uit te brengen, mogelijk vandaag of morgen, maar op het moment van schrijven zijn gebruikers kwetsbaar. Beveiligingsbedrijf Symantec adviseert gebruikers voorlopig om Flash uit te schakelen.

Dankzij het gat in de beveiliging kunnen kwaadwillenden een computer laten vastlopen en de controle overnemen

Nog meer problemen

In de 400 gigabyte aan gelekte Hacking Team-informatie bevinden zich nog meer beveiligingsproblemen.

Volgens beveiligingsonderzoeker Yonathan Klijnsma gaat het onder meer om een bug in SELinux onder Android. Ook zou er een exploit in een bug voor Windows aanwezig zijn die kwaadwillenden met toegang tot een systeem hogere gebruikersrechten laat krijgen. Het is echter onduidelijk of dat een ongepatcht probleem is. 

Aangezien het om maar liefst 400 gigabyte aan bestanden gaat, is de kans groot dat er nog meer, momenteel nog niet ontdekte beveiligingsproblemen aanwezig zijn.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.