Actrice Veerle Malschaert monddood gemaakt op Vrouwendag: "Kan je nog onzichtbaarder zijn?"

Veerle Malsschaert voor haar posters voor de actie 'V/M (Veerle/Malschaert, Vrouw/Man) met talent'.
Instagram: Veerlemalschaert Veerle Malsschaert voor haar posters voor de actie 'V/M (Veerle/Malschaert, Vrouw/Man) met talent'.
Actrice en comédienne Veerle Malschaert voelt zich triest en boos. Uitgerekend op Vrouwendag werd haar Facebookprofiel geblokkeerd. "Ik, die altijd kleurrijk door het leven ga, word nu gereduceerd tot een grijze foto en een zwart vlak. Kan je nog onzichtbaarder zijn?", klinkt het.

'V/M (Veerle/Malschaert, Vrouw/Man) met talent'. Onder die noemer wilde Malschaert gisteren op Vrouwendag in de Gentse stadshal een actie voeren om het glazen plafond te doorbreken. Maar net met die actie liep het mis op Facebook: de sociale netwerksite blokkeerde haar profiel wegens een volgens het bedrijf 'ongepaste post'. "Ik had mannen opgeroepen om een statement te maken, om zich bloot te geven voor vrouwendag. Niet plat, niet vulgair, gewoon ludiek",vertelt Malschaert. "Ik had zelf een banner gemaakt met mijn hoofd en de torso van fotograaf Filip Naudts met een roze sok. Toen de banners toekwamen had ik een live video gemaakt, opnieuw gewoon ludiek. Maar toen kreeg ik de melding dat ik die video - en alle andere 'naakte content' - van Facebook moest halen.

Monddood

Dat deed ze, maar toch werd haar profiel geblokkeerd, net op Vrouwendag. "Mocht het niet zo tragisch zijn, zou het lachwekkend zijn. Ik had zoveel mensen opgetrommeld om hun stem te laten horen, en ik word zelf monddood gemaakt", schampert ze. "Het is een triest toeval - of net niet natuurlijk - dat mensen net nu mijn account gerapporteerd hebben. De ironie is natuurlijk dat ik 24 uur geblokkeerd word, dus op Vrouwendag en -nacht, en dat ik pas morgen (vandaag, red) opnieuw kan posten."

Uit frustratie gooide Malschaert een filmpje op Instagram waarin ze vertelt hoe ontgoocheld en triest ze is. "Misschien is het not done. Het is Internationale Vrouwendag. Ik vecht niet alleen - soms met de moed der wanhoop tegen de bierkaai. Ik geef aan iedereen een platform en stem, maar ben zelf monddood gemaakt door Facebook. Dus ik heb ook online geen stem meer", klinkt het emotioneel in het filmpje.

#monddood #internationalevrouwendag #vmmettalent #iedereenfeminist #facebook niet
Nu lig ik hier nog maar morgen i will stand up. Onder de Stadshal in Gent tussen 14u en 18u. Kom af! Stand by me, i'll stand by you and we'll stand by each other! Make a stand! Make a statement! www.vmmettalent.com #internationalevrouwendag #voorbijdegeslachten #voorbeidegeslachten #iedereenfeminist #vmmettalent #komaf #steun #makeachange #makeastand #makeastatement #yeswecan #unitedwestand4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Een comedienne. De dag dat ze iets grappigs verteld ligt nog ver af vrees ik.

 • Anonymous

  Geit!

 • avatoriox avatoriox

  Drama queen...een account die 24 geblokkeerd werd omdat je zelf de regels brak...volg de regels en geen probleem...

 • Ph at

  Wat je toch zoal moet uitvinden om in de belangstelling te staan...