Aanklacht tegen Google omdat het browsergeschiedenis zou bijhouden

Het logo van Google Chrome op een smartphone.
Photo News Het logo van Google Chrome op een smartphone.
De Amerikaanse techreus Google verzamelt dagelijks in het geniep miljarden beetjes data van internetgebruikers, ook als zij ervoor kozen de informatie niet te willen delen. Dat stellen drie consumenten die in de Verenigde Staten een procedure tegen de internetreus aanspannen.

De zaak werd ingediend bij de federale rechtbank van San Jose. Volgens de klacht zou Google de browsergeschiedenis van consumenten en andere gegevens verzamelen. Daarbij zou het bedrijf lak hebben aan de gekozen voorwaarden van consumenten om de privacy te waarborgen.

Bij de Chrome-webbrowser van Google, maar ook andere tools van het techbedrijf, kan er voor gekozen worden om het verzamelen van gegevens uit te schakelen. Evengoed zou Google de gegevens ophalen. Daarmee wordt volgens de klagers inbreuk gemaakt op privacywetten.

Google zegt in een reactie de privacy van consumenten die daar voor kiezen te respecteren. De onderneming betwist de claim en belooft zich krachtig te zullen verdedigen.

Eerder werd een klacht tegen Google, dat illegaal locatiegegevens van mobiele apps zou opslaan en gebruiken, door een federale rechter in Californië verworpen. Ook in Arizona loopt een zaak met die strekking.

Lees ook: Zo laat je je niet langer gijzelen door Google (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Natuurlijk is dat zo. Ook als je aangeeft dat je het niet wil. Probeer die trackers en die sites maar eens uit te schakelen. Je browser werkt dan langs geen kanten meer.

  • Etienne De Pauw

    Dat weet iedereen toch? Waar zouden zij anders al die miljarden mee verdienen? Toch door iedereen ongeremd te bespioneren en die (privé)gegevens dan, net als Facebook wat verderop gelegen, voor veel geld aan de hoogste bieder te verkopen. Big Brother is erbij vergeleken een lilliputter.