936 twitteraccounts uit China zaaien verdeeldheid in Hongkong

Meer dan een miljoen mensen daagden zondag op in een nieuw massaprotest. De Hongkongse overheid had toelating verleend voor een demonstratie in Victoria Park, maar niet voor een mars in het centrum.
EPA Meer dan een miljoen mensen daagden zondag op in een nieuw massaprotest. De Hongkongse overheid had toelating verleend voor een demonstratie in Victoria Park, maar niet voor een mars in het centrum.
Via honderden verschillende Twitteraccounts is recent geprobeerd om politieke verdeeldheid in Hongkong te zaaien. Twitter stelt in een blogbericht dat er sprake was van "significante door de staat gesteunde activiteiten" via zeker 936 accounts uit China. Deze probeerden onder meer de legitimiteit en politieke standpunten van de protestbeweging ter plaatse te ondermijnen.

Eerder gingen al geluiden op dat China via Twitter probeerde misleidende informatie over Hongkong de wereld in te helpen. Peking zou onder meer advertentieruimte op Twitter hebben gekocht. Twitter wordt doorgaans geblokkeerd in China, maar de manipulatie zou via VPN-verbindingen, waarmee blokkades omzeild kunnen worden, en enkele niet-geblokkeerde IP-adressen hebben plaatsgevonden.

Twitter heeft de betreffende accounts nu uit de lucht gehaald, omdat de beleidsregels van het bedrijf zijn overtreden. Twitter wijst op inbreuk op de gedragsregels waaronder spam, valse accounts en gecoördineerde activiteiten.

Facebook

Facebook kwam na een tip van Twitter tot eenzelfde conclusie. "Hoewel de mensen achter deze activiteiten probeerden hun identiteit te verbergen, vond ons onderzoek links naar personen die banden hebben met de Chinese overheid", aldus de onderneming in een blog. Het zou gaan om vijf valse accounts, zeven pagina's en drie groepen.

Twitter zei direct te zullen stoppen met het accepteren van advertenties van door de staat gesteunde media wereldwijd, na het vinden van propagandaberichten die Chinese media moesten promoten op hun site. Het verbod heeft geen invloed op door de belastingbetaler gefinancierde of onafhankelijk beheerde media zoals de BBC.

Bekijk ook: dit is waar het protest in Hongkong over gaat

Een groep Hongkongers demonstreerde vandaag aan het Londense Trafalgar Square.
Photo News Een groep Hongkongers demonstreerde vandaag aan het Londense Trafalgar Square.
Photo News
Een groep Chinezen hield aan Trafalgar Square een tegenbetoging.
Photo News Een groep Chinezen hield aan Trafalgar Square een tegenbetoging.
Een deelneemster aan de Chinese tegenbetoging in Londen.
Photo News Een deelneemster aan de Chinese tegenbetoging in Londen.
Een andere tegenbetoogster
Photo News Een andere tegenbetoogster
Opstootje tussen een demonstrante en een groep Chinese tegenbetogers.
Photo News Opstootje tussen een demonstrante en een groep Chinese tegenbetogers.
In het sportstadion van Shenzhen, een Chinese stad vlak bij Hongkong, staan de pantservoertuigen al opgesteld.
AFP In het sportstadion van Shenzhen, een Chinese stad vlak bij Hongkong, staan de pantservoertuigen al opgesteld.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sobek Wessels

    HongKong is Geen Chinese Stad meer ! En Twitter is verboden in China maar de Overheid misbruikt het zelf . Je moet China niet verdedigen het is een totalitair regime waar onderdrukking en uitbuiting centraal staan , slechts enkelingen van de Partij mogen Rijk zijn ! Mensen uit Hongkong willen Niet Bij China net zo bij de Taiwanezen ! de Schurken staten zijn de VS en Israel , China , Rusland en de Europese grootmachten !

  • Roel Mick

    en hoeveel Twitter-accounts gebruikt CIA, NSA,.. uit USA om onlusten aan te wakkeren? Ongetwijfeld veel meer. Amerikaanse Social Media is zeer gevaarlijk. Beter afschaffen

  • Peter Janssens

    Dus ze staken omdat China de leiding wil nemen over een Chinese stad?