7.600 namaak-dvd's in beslag genomen bij videotheken

PHOTO_NEWS
De FOD Economie en de Brusselse lokale politie hebben op 9 januari bij twee videotheken in Brussel en Laken 7.600 namaak-dvd's in beslag genomen. De inspecteurs en de politie konden ook de hand leggen op een systeemkast met 6 dvd-writers, 4 complete sets R4, kits die toelaten dat illegaal gedownloade films op spelconsoles worden afgespeeld, en 91 onderdelen voor die R4-kits.

De twee videotheken, in de Maria-Christinastraat in Laken en de Blaesstraat in Brussel, behoren toe aan twee broers tegen wie al enige tijd aanwijzingen bestonden dat ze grote hoeveelheden illegale dvd's verkochten en verhuurden en mensen in het zwart aan het werk zetten.

De FOD Economie besloot daarom beide zaken grondig te controleren en stootte er op de 7.600 gekopieerde dvd's en het kopieermateriaal. De systeemkast met 6 dvd-writers was bovendien aan het werk toen de inspecteurs binnenvielen. Onder de illegale dvd's waren ook recente films die momenteel nog in de zalen spelen. Originele dvd's waren in de twee zaken niet te vinden. Bovendien bleek dat het ondernemingsnummer waaronder de uitbaters werkten, geschrapt is uit de Kruispuntbank van ondernemingen, omdat de jaarrekeningen sinds 27 juli 2013 niet meer werden neergelegd. Achter de toonbank van een van de videotheken stond een persoon die werklozensteun geniet en in het zwart aan het werk was.

Volgens de eerste vaststellingen zouden de uitbaters van deze videotheek hun illegale activiteit al een tiental jaar uitvoeren. Hun maandelijkse omzet wordt geraamd op 24.000 euro. Ze riskeren celstraffen van 3 maanden tot 3 jaar en geldboetes van 100 tot 100.000 euro.