560 miljoen inloggegevens liggen op straat: check hier of jouw e-mail gelekt is

Photo News
Hackers hebben meer dan 560 miljoen inloggegevens, zoals e-mailadressen en paswoorden, gelekt. Een database met persoonlijke gegevens van verschillende terabytes groot ligt nu gewoon te grabbel op het internet. Hoog tijd om onszelf online beter te beschermen en onze wachtwoorden te vervangen. Met een handige tool kan je snel ontdekken of jij een van de gedupeerden bent. Ondergetekende had alvast prijs.

Het lek werd deze maand voor het eerst aan het licht gebracht door het Kromtech Security Center en bevestigd door Troy Hunt, een gekende onderzoeker op vlak van cyberveiligheid. Volgens Kromtech-medewerker Bob Diachenko bevat de gelekte database zo'n 243,6 miljoen unieke e-mailadressen. Die werden buitgemaakt tijdens vroegere hackings van onder andere de erg populaire websites LinkedIn, DropBox, Adobe, MySpace en Tumblr.

Sommige van die gegevens zijn al jaren oud, maar iedereen die zijn wachtwoord sindsdien niet heeft veranderd, loopt dus gevaar. Op de website 'Have I Been Pwned' kan je op slechts enkele seconden ontdekken of jouw e-mailadres zich in een van de gelekte databases bevindt. Naar schatting 98 procent van de gelekte adressen zit daar al in het bestand.

Als je de boodschap 'Oh no - powned!" krijgt, dan ben je helaas bij de ongelukkigen: onderaan de pagina kan je zien op welke website je gegevens buitgemaakt werden.

Als je, zoals ondergetekende, de pineut bent, is het zaak om zo snel mogelijk de wachtwoorden van de accounts in kwestie te veranderen.

Hoe creëer je een sterk wachtwoord?

• Hoe langer het wachtwoord, des te moeilijker het te kraken is.
• Gebruik een wachtwoord van 12 tekens of meer.
• Vermijd namen, plaatsnamen en woorden uit het woordenboek.
• Kies voor een alternatieve spelling.
• Maak een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en puntjes.  

Maak gebruik van een 'password manager', zoals LastPass of 1Password. Het enige veilige wachtwoord is er immers eentje dat je zelf niet kan onthouden.