4G-licenties leveren staat 360 miljoen euro op

BELGA
Vandaag is de 800Mhz-veiling van het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) afgesloten. De drie telecomoperatoren Belgacom, Base en Mobistar zijn er in geslaagd om een 4G-licentie binnen te halen. De drie loten hebben samen 360 miljoen euro opgebracht voor de Belgische staat.

Met deze 4G-licenties mogen zowel Belgacom, Mobistar als Base het 4G-netwerk aanbieden aan hun klanten voor een periode van 20 jaar. Het 4G-netwerk maakt het mogelijk om te genieten van supersnel mobiel internet, net zoals thuis, zegt Dirk Appelmans, woordvoerder van BIPT.
    
Belgacom reageert enthousiast op het nieuws van de licentie. "Met deze nieuwe licentie kan Belgacom haar 4G-netwerk verder uitrollen en zo haar technologisch leiderschap versterken en de convergentie verder ten dienst te stellen van de klant", luidt het persbericht. Tot vandaag bood Belgacom al het 4G-netwerk aan in 217 steden en gemeenten. Tegen het einde van dit jaar zal het Belgacom 4G-netwerk een bereik van 50 procent van de bevolking hebben.
    
Ook Base ziet de mogelijkheden met deze nieuwe licentie. Momenteel biedt Base al het 4G-netwerk aan in 76 Belgische steden en gemeenten. Tegen eind 2014 wil het heel het grondgebied dekken, meldt het bedrijf in een persbericht.

Mobistar stelt in een persbericht dat het de 4G-licentie gekocht heeft met de meest veeleisende nationale dekkingsverplichtingen. Daardoor zal Mobistar binnen de drie jaar een dekkingsgraad van 98 procent van de bevolking bereiken, ook in 60 gemeenten op het Waalse platteland.