3 vragen over hoorzitting Zuckerberg

Mark Zuckerberg wordt aan de tand gevoeld in een Amerikaanse senaatscommissie.
EPA Mark Zuckerberg wordt aan de tand gevoeld in een Amerikaanse senaatscommissie.
Het Europees Parlement maakt zich klaar voor de ontvangst van Mark Zuckerberg, de stichter en baas van Facebook. Zuckerberg komt zich om 18.15 uur verantwoorden voor het schandaal van Cambridge Analytica. Maar waar gaat het nu weer over? VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken legt uit. 

Over wat gaat het nu juist?

Cambridge Analytica gebruikte persoonlijke informatie van miljoenen Facebookgebruikers om er zo kiezersprofielen mee te maken, zonder dat die gebruikers daar toestemming voor hadden gegeven. Die mensen kregen dan gerichte advertenties en artikels te zien die onder meer Donald Trump tijdens zijn presidentscampagne populairder moesten maken.

Wat betekent zo’n hoorzitting eigenlijk?

“De hoorzitting is vrijblijvend en heeft dus geen juridische gevolgen. Ze zijn hier vooral blij dat Zuckerberg speciaal naar hier komt en dat de zitting gestreamd wordt. In de VS duurde de hoorzitting twee dagen, de zitting van vandaag amper een uur en vijftien minuten."

Waarom komt hij vrijwillig naar hier?

“Zuckerberg wil hier vooral politieke goodwill verkrijgen. Verwacht wordt dat hij zijn excuses zal aanbieden net zoals in de Verenigde Staten. Zuckerberg weet natuurlijk ook dat hij de politici te vriend moet houden want als hij met een te strenge regelgeving zou komen, zou het moeilijker voor hem worden om groot geld te verdienen met Facebook.”
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Billy Valcke

  Moet hier id politiek komen.grote carrière voorspeld.luistert niet.anwoordt niet.geeft geen oplossing.stel spa of CD&V en groen voor.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Mr.Verhofstadt, U dacht daar zeker weer eens de slimste te zijn van den hoop? Die Zuckerberg speelt met jullie en is rijker dan héél dat zootje dat daar zit!

 • jan van dessel

  Alles voor de show als we naar de namen van de parlementsleden kijken die deze hoorzitting zullen leiden.

 • Marc Van Orshaegen

  bende sukkelaars met hun TV engels , gewoon een bende zeveraars die graag in de belangstelling staan

 • Eddy van Dorst

  1 hoeveel mensen maken gebruik van je vuilbak 2 Hoe groot is die vuibak 3 Is er een deksel op die vuilbak