1,7 miljoen computers 'gekaapt': oplichters maken 30 miljoen dollar buit met ingenieuze advertentiefraude

(archieffoto)
ANP XTRA (archieffoto)
De Amerikaanse autoriteiten hebben een groot netwerk van gekaapte computers opgerold. Het gaat om ongeveer 1,7 miljoen apparaten, die werden gebruikt om bedrijven op te lichten met ingenieuze advertentiefraude. De verdachten hebben waarschijnlijk meer dan 30 miljoen dollar verdiend, denkt justitie in de Verenigde Staten.

Zes Russen en twee Kazachen zijn aangeklaagd. Drie van hen zijn opgepakt, in Estland, Bulgarije en Maleisië, en wachten op overlevering aan de VS. De vijf anderen zijn nog voortvluchtig. De verdachten hadden een platform dat advertenties op websites zette. Zij maakten bedrijven wijs dat ze veel mensen konden bereiken door bij hen reclame te maken. Maar voor dat verkeer zorgden ze zelf, en het ging naar hun eigen nepwebsites.

Ze verspreidden twee verschillende schadelijke programma's. Die werden geïnstalleerd wanneer een nietsvermoedende gebruiker op een spammail klikte of op een nepmelding dat het tijd was om een programma te updaten. Na besmetting kreeg een computer de opdracht om stiekem de sites van de verdachten te bezoeken. Dat gebeurde via verborgen browsers, zonder dat de echte gebruiker dat door had.

Nepmuis

De daders zorgden er zelfs voor dat een nepmuis over de pagina bewoog en naar boven en naar beneden scrollde, alsof een echt mens de site bekeek. Bedrijven hadden niets door en betaalden miljoenen, zonder dat één persoon ooit hun reclame zag.

De bende heeft de naam 3ve gekregen. De Amerikaanse federale recherche, de FBI, heeft 31 internetadressen uit de lucht gehaald en 89 servers doorzocht. Bankrekeningen van de bende zijn bevroren. Er zijn geen aanwijzingen dat Nederlandse of Belgische computergebruikers gedupeerd zijn. De Nederlandse politie hielp bij het onderzoek.

De Finse beveiliger F-Secure was betrokken bij het onderzoek naar de bende. Advertentiefraude komt vaker voor dan mensen denken en de daders verdienen er veel geld mee, zegt het bedrijf. F-Secure weet niet of 3ve nu helemaal uitgeschakeld is. Restanten van de schadelijke programma's kunnen worden gebruikt om een nieuw netwerk op te bouwen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roeland Croket

  Dan moeten ze alle influencers ook veroordelen want sommigen zijn nu misschien populair maar hun eerste likes hebben ze gekocht om de indruk te wekken dat ze veel mensen kunnen bereiken.

 • dirk van hecke

  Ik zou ALLE vormen van reclame willen bannen... Dit zorgt toch voor veel bandbreedtevervuiling...

 • Jan Mosselman

  En wat is het verschil met Facebook die hetzelfde doet?

 • marc van cauter

  Slimme mannen kunnen er van leren

 • Ronny Martin

  Niet eerste keer en daarom gebruiken we dus addblockers.