"Zeker niet betalen": wat je wél moet doen als jouw computer besmet is met ransomware

Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt.
Twitter Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt.
Gisterenavond werden zeker 74 landen, volgens sommige bronnen zelf 99, getroffen door een massale cyberaanval. In verschillende sectoren blokkeerden de computersystemen volledig als gevolg van de malware WannaCry. Dat is een soort ransomware, een virus dat computersystemen blokkeert tot de gebruiker een bepaalde som geld betaalt. Maar wat kan je doen als jouw computer geïnfecteerd is door het virus? Vooral: niet betalen.

Als je het bericht op je scherm ziet verschijnen, ontkoppel je computer dan meteen van externe harde schijven of andere apparaten en schakel de internetverbinding uit. Zo kan je vermijden dat het virus zich verspreidt.

Ransomware verwijderen is eerder iets voor computerspecialisten. Maar als dat lukt en je hebt een back-up gemaakt, probeer die back-up dan terug te zetten op je computer. Indien het onmogelijk is om een back-up terug te plaatsen, ga dan na of er een decryptietool is. Met een decryptietool kan je het systeem mogelijk nog deblokkeren. De website www.nomoreransom.org kan daarbij hulp bieden. De kans is echter groot dat er (nog) geen oplossing beschikbaar is, maar hou de versleutelde bestanden zeker bij want er komen telkens nieuwe decryptietools die misschien wel helpen.

Ga zeker niet over tot betaling van het losgeld! Je kan dan aanzien worden als een makkelijk doelwit voor in de toekomst. Contacteer ook in elk geval van ransomware de lokale politie en CERT.be (federal cyber emergency team).

Hoe gebeurt de infectie?

Het computervirus dringt het systeem meestal binnen via een e-mail of via een programma dat door de gebruiker geopend of geïnstalleerd is. Vervolgens worden de bestanden op het systeem volledig geblokkeerd. Op het scherm verschijnt een bericht waarin staat dat de computer is geïnfecteerd en dat er moet betaald worden om opnieuw toegang te krijgen tot de computer. Slachtoffers krijgen meestal 24 tot 72 uur de tijd om te betalen. Als ze dat niet doen kan de prijs van het losgeld stijgen of kunnen alle gegevens van de computer worden gewist. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is perfect mogelijk om zo'n hacking te voorkomen. Wees altijd voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. Maak ook tijdig een back-up van alle gegevens. Zorg ervoor dat het back-upsysteem niet altijd aan je computer verbonden is, want in dat geval zal het virus ook de back-up blokkeren. Update alle software op tijd en installeer een antivirusprogramma om je computer extra te beschermen.

Werd uw bedrijf of instelling ook getroffen? Laat het onze redactie weten via 3535@hln.be. (Vergeet uw gsm-nummer niet!)