Ga naar de mobiele website
^ Top

"Zeker niet betalen": wat je wél moet doen als jouw computer besmet is met ransomware

Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt.
Twitter Ransomware blokkeert het computersysteem. Er verschijnt een bericht waarin gevraagd wordt om een som geld te betalen als je je bestanden terug wilt.
Gisterenavond werden zeker 74 landen, volgens sommige bronnen zelf 99, getroffen door een massale cyberaanval. In verschillende sectoren blokkeerden de computersystemen volledig als gevolg van de malware WannaCry. Dat is een soort ransomware, een virus dat computersystemen blokkeert tot de gebruiker een bepaalde som geld betaalt. Maar wat kan je doen als jouw computer geïnfecteerd is door het virus? Vooral: niet betalen.

Als je het bericht op je scherm ziet verschijnen, ontkoppel je computer dan meteen van externe harde schijven of andere apparaten en schakel de internetverbinding uit. Zo kan je vermijden dat het virus zich verspreidt.

Ransomware verwijderen is eerder iets voor computerspecialisten. Maar als dat lukt en je hebt een back-up gemaakt, probeer die back-up dan terug te zetten op je computer. Indien het onmogelijk is om een back-up terug te plaatsen, ga dan na of er een decryptietool is. Met een decryptietool kan je het systeem mogelijk nog deblokkeren. De website www.nomoreransom.org kan daarbij hulp bieden. De kans is echter groot dat er (nog) geen oplossing beschikbaar is, maar hou de versleutelde bestanden zeker bij want er komen telkens nieuwe decryptietools die misschien wel helpen.

Ga zeker niet over tot betaling van het losgeld! Je kan dan aanzien worden als een makkelijk doelwit voor in de toekomst. Contacteer ook in elk geval van ransomware de lokale politie en CERT.be (federal cyber emergency team).

Hoe gebeurt de infectie?

Het computervirus dringt het systeem meestal binnen via een e-mail of via een programma dat door de gebruiker geopend of geïnstalleerd is. Vervolgens worden de bestanden op het systeem volledig geblokkeerd. Op het scherm verschijnt een bericht waarin staat dat de computer is geïnfecteerd en dat er moet betaald worden om opnieuw toegang te krijgen tot de computer. Slachtoffers krijgen meestal 24 tot 72 uur de tijd om te betalen. Als ze dat niet doen kan de prijs van het losgeld stijgen of kunnen alle gegevens van de computer worden gewist. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is perfect mogelijk om zo'n hacking te voorkomen. Wees altijd voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. Maak ook tijdig een back-up van alle gegevens. Zorg ervoor dat het back-upsysteem niet altijd aan je computer verbonden is, want in dat geval zal het virus ook de back-up blokkeren. Update alle software op tijd en installeer een antivirusprogramma om je computer extra te beschermen.

Werd uw bedrijf of instelling ook getroffen? Laat het onze redactie weten via 3535@hln.be. (Vergeet uw gsm-nummer niet!)

Meer over29 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dave Johnson

  Amen Pete! Trouwens, het Amerikaanse Department of Defense gaat alles op Windows 10 zetten tegen eind dit jaar... Ik vermoed dat ze daar wel belang hechten aan veiligheid.

 • Het is toch Niet waar zeker

  @Pete: Als het waar is wat jij daar zegt van dat je it-er bent dan zou je tenminste weten dat Apple veel korter op den bal speelt dan Microsoft. Waar haal je het uit dat Apple het 4x langer open laat staan? Sommigen dromen hier echt hoor en noemen zich al een it-er als ze een systeem kunnen opstarten.

 • Pete The Knight

  Ben die onzin over Apple zo beu he. Ik werk als it-er en heb ook zelf een bedrijfje gehad dat voornamelijk herstellingen deed. Een beveiligingslek bij Apple blijft gemiddeld zo'n 4 keer langer open dan bij Windows. Mensen die echt van niets weten geven dan aan om een Apple te gebruiken. Ik zou zeggen.....stop met overal op te klikken!!!!!!!!

 • Anoniem N

  Het zijn meer mensen die playstions spelen die kunnen hacken dus wees voorzichtig van elk click die men doet en tegenwoordig met Dees technologie is niks meer betrouwbaar , men moet terug stappen zetten naar vroeger alles op papier en zo ben je gerust :)

 • didjee2 Blanke

  Al wie zegt dat een Mac dit niet heeft is mooi fout. Zowel Mac als Windows hebben bugs die ze moeten patchen, het ding is dat Windows veel populairder is (omdat het tenminste goed is ...), waardoor ze veel meer doelwitten hebben als ze het op Windows vinden

Meld een bug