"Wikipedia blijft geblokkeerd tot het eis van Turks gerecht inwilligt"

AP
De toegang tot Wikipedia blijft geblokkeerd in Turkije tot de internetencyclopedie gehoorzaamt aan de eis van het Turkse gerecht om bepaalde 'onjuiste' artikels terug te trekken. Dat zegt de baas van de Turkse Informatie- en Communicatietechnologie Autoriteit (BTK).

"Wanneer Wikipedia informatie verschaft, moet het die informatie ook verifiëren (...). Ik roep Wikipedia op om de problemen op te lossen die aan de basis liggen van de sluiting", aldus Ömer Fatih Sayan aan het staatspersagentschap Anadolu.

Beroepsprocedure
De Turkse autoriteiten blokkeren de toegang tot de internetencyclopedie sinds zaterdag omdat, aldus verschillende media, sommige artikels op de website een verband leggen tussen Ankara en extremistische organisaties. De internetencyclopedie, één van de meest geraadpleegde websites ter wereld, heeft inmiddels bij een Turkse rechtbank beroep aangetekend tegen de beslissing.

Verschillende critici, onder wie Koerdische militanten, beschuldigen Ankara er soms van samen te werken met de jihadisten in Syrië, een beschuldiging die door de Turkse autoriteiten met klem wordt ontkend.