“VS hebben charter tegen online haatspraak niet ondertekend”

De Franse president Emmanuel Macron.
AFP De Franse president Emmanuel Macron.
De Verenigde Staten sluiten zich niet aan bij een charter tegen haatspraak dat vandaag werd ondertekend door andere landen op de G7-top. Dat deelde president Macron vandaag mee na de bijeenkomst. 

“We hebben voor de eerste keer een overeenkomst geformaliseerd met verscheidene Angelsaksische en Europese platformen, met steun van bijna alle (G7-)landen”, zei Macron. “We hebben een erg goed gesprek gehad met de Verenigde Staten, die op dit ogenblik de overeenkomst nog niet konden ondertekenen”, ging hij verder. De VS zouden daarvoor “juridische redenen” hebben aangehaald.

Het ‘Charter voor een Open, Vrij en Veilig Internet’ komt er op initiatief van Frankrijk en moet een collectieve beweging creëren die transparantie en samenwerking garandeert voor een veilig en positief gebruik van het internet, aldus Macron. 

Op 23 augustus zou het charter normaal gezien ondertekend worden door de grote digitale spelers, zoals Google, Facebook en Snapchat. De Amerikaanse president Trump zou echter druk uitgeoefend hebben op de CEO’s van deze bedrijven om zich daar niet bij aan te sluiten. Het Witte Huis ontkent dat echter.

De Franse president hoopt dat de VS en de grote techspelers in de loop van de komende weken hun krabbel onder het charter zullen kunnen zetten. 
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Peter, goed geantwoord. Bovendien zou Trump dan een derde minder tweets mogen de wereld insturen.

 • luc spruyt

  De Fransen zijn dan ook de bureaucraten bij uitstek en willen dit ook aan de rest van Europa opdringen. Zelfs om een scheet te laten heb je daar een document van de prefectuur nodig. (Ik heb er jaren gewerkt) Zonnegod Macron zou zich beter bezig houden met zijn eigen land en om te beginnen de banlieues en de bijhorende armoede,verloedering, criminaliteit en fundamentalisme in alle grote Franse steden aanpakken.

 • constant planck

  Het muilkorven van de gewone burger gaat onverminderd verder. Wat men allemaal niet onder de noemer van haatdragende taal kan plaatsen...

 • Peter Bonacasa

  Dirk van dessel, wat voor onzin is dit? Vrije meningsuiting is niet absoluut, ook niet in de VS. Misschien moet je eens lezen wat er in de constitutie staat, en niet interpreteren en verbuigen tot het je goed uitkomt.

 • Karel Tichmann

  Haatdragende taal in de Verenigde Staten is niet gereguleerd, in tegenstelling tot die van de meeste ūber-liberale EU democratieën. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft herhaaldelijk geoordeeld dat haatzaaien wettelijk beschermd is als vrije meningsuiting onder het Eerste Amendement. Amerika is ook geen democratie, nooit geweest. Het woord “democratie” staat opzettelijk nergens geschreven in de Amerikaanse 247 jaar oude Grondwet. De oudste Grondwet van de wereld.