Vrouw sleept eBay voor rechter omdat ze de zon niet mag verkopen

Maria vraagt ocharme 1 euro per vierkante meter grond op de zon.
Wikipedia Maria vraagt ocharme 1 euro per vierkante meter grond op de zon.
Nu je eindelijk de zon kan zien, heb je wellicht je plan opgeborgen om daar een lap grond te kopen. Zoniet, moet je bij de Spaanse Maria Angeles Duran zijn. Zij vindt dat ze de zon kan verkavelen en lappen grond verkopen aan de hoogste bieders. Nu klaagt ze de veilingsite eBay aan omdat die haar niet toelaat 'haar' grond te verkopen. En nee, Maria heeft geen last van een zonnesteek.

Maria verklaarde in 2010 al dat zij eigenares is van de zon en dat ze dus het recht heeft iedereen die van de zon gebruikmaakt daarvoor te laten betalen. U leest het goed: ze wilde u en mij laten betalen om in de zon te zitten. Vreemd genoeg werd haar claim zelfs ontvankelijk verklaard door het Spaanse gerecht.

Oplichting
Toen Maria besloot haar ondernemerschap een versnelling hoger te gooien, begon ze lappen grond op de zon op eBay aan te bieden. Dat was niet zo'n slimme zet. Het online veilinghuis blokkeerde haar account toen ze daar doorhadden dat Maria onze ster aan het verkopen was voor 1 euro per vierkante meter. Oplichting, zo oordeelt eBay.

Nadat eBay Maria's handeltje stillegde, verklaarde een Madrileens gerechtshof dat Maria het recht heeft eBay voor de rechter te dagen.

"Er was geen obstakel, ik heb mijn claim wettelijk ondersteund, ik ben niet dom en ik ken de wet", zei Maria toen ze voor het eerst de zon opeiste.

Achterpoortje in ruimteverdrag
Ze gebruikt naar eigen zeggen een achterpoortje in de 'Outer Space Treaty', een internationaal verdrag dat stelt dat geen enkel land soevereiniteit over hemellichamen kan opeisen. Maria, en nog wel wat zonderlingen, menen dat dit niet betekent dat individuen geen planeten of sterren zouden kunnen claimen. Vandaar.

Iemand zou Maria eens moeten uitleggen dat een lap grond op de zon misschien toch niet de beste vastgoedoptie is. Alles wat binnen een straal van 7.5 miljoen kilometer rond het zonoppervlak komt, verbrandt. Toch beweert Maria dat ze al 600 bestellingen had, voor een totaalwaarde van 1.200 euro, voordat eBay haar pagina afsloot. Ze eist nu 10.000 euro schadevergoeding van eBay.