“Voetbal, verkiezingen en veranderingen”: het Belgisch jaaroverzicht volgens Google

Het logo van Google op een regionaal hoofdkantoor in Peking, China.
REUTERS Het logo van Google op een regionaal hoofdkantoor in Peking, China.
Vandaag onthult Google met ‘Year in Search’ de meest trending zoekopdrachten van dit jaar in ons land. Dit zijn de zoekopdrachten die de sterkste stijging kenden in vergelijking met 2017. Of anders gezegd: wat was dit jaar hot in België? Naast het WK voetbal vinden we de overleden muzikanten Avicii en Maurane terug in de lijsten.

“De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar bezighield,” legt Michiel Sallaets, Communications Manager van Google Benelux uit. “2018 was het jaar van voetbal, verkiezingen en verandering.”

2018 was het jaar waarin De Rode Duivels het land in vervoering brachten met de beste Belgische prestatie ooit op een wereldkampioenschap voetbal. De meest populaire zoekterm dit jaar was dan ook ‘WK 2018’. Onder de Rode Duivels zelf haalt Eden Hazard het van zijn voetbalcollega’s Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

lees verder onder de foto:

Eden Hazard.
Action Images via Reuters Eden Hazard.

Al was er op sportvlak meer dan voetbal te beleven: gouden turnster Nina Derwael staat op plaats 9 van meest trending Belgen en de Tour de France behaalt naar jaarlijkse traditie een plek in de top 10 van meest trending zoekopdrachten in ons land.

Nina Derwael in actie in Doha.
AP Nina Derwael in actie in Doha.

2018 was óók verkiezingen

Daarnaast laten ook de lokale verkiezingen hun invloed gelden op de lijsten van Year in Search. Dat is vooral terug te zien in Google-zoekvragen die beginnen met ‘hoe...’. ‘Hoe moet je elektronisch stemmen? En tot hoe laat kan dat?’ vroegen heel wat Belgen zich af.

Theo Francken (rechts) blijft de meest trending politicus in België en wint het pleit van die andere populaire politica: Maggie De Block.
BELGA Theo Francken (rechts) blijft de meest trending politicus in België en wint het pleit van die andere populaire politica: Maggie De Block.

Theo Francken blijft de meest trending politicus in België en wint het pleit van die andere populaire politica: Maggie De Block. Premier Charles Michel vervolledigt de top 3.

Dries Van Langenhove werd in een klap een nationale bekendheid na de reportage over zijn vereniging Schild & Vrienden.
Photo News Dries Van Langenhove werd in een klap een nationale bekendheid na de reportage over zijn vereniging Schild & Vrienden.

Verandering én klassiekers

Verkiezingen, dat betekent verandering. Voor sommigen verandering van legislatuur en ministerpost, voor anderen brengen hun eigen opvallende standpunten verandering met zich mee. Zo werd Dries Van Langenhove een trending Belg na de Pano-reportage over Schild & Vrienden. Voor nog anderen betekende verandering het afgelopen jaar een eerlijke en open coming out: Bo Van Spilbeeck was op Maurane na de meest trending Belg van het jaar.

Bo Van Spilbeeck tijdens een reportage voor vtm.
VTM NIEUWS Bo Van Spilbeeck tijdens een reportage voor vtm.

Maar sommige dingen veranderen niet zomaar: slijm (en hoe je het maakt) blijft ongezien populair, net als de meest trending game: Fortnite. Meer te weten komen over de waarde van een auto blijft eveneens een populaire vraag. 

Avicii in 2013.
REUTERS Avicii in 2013.

Ook gestorven beroemdheden scoren opnieuw hoog in de Year in Search-lijsten: Avicii, Stan Lee, Charles Aznavour, France Gall en Stephen Hawking vonden na hun bewogen levens dit jaar rust. 

Ten slotte blijft ook realitytelevisie ons mateloos boeien: ‘Temptation Island’ blijft het populairste programma, gevolgd door ‘De Mol’ en ‘Dancing with the Stars’.

Alex en Niels van 'Temptation Island'.
VIJF Alex en Niels van 'Temptation Island'.

Muzikant Tom Helsen vatte de lijsten tot slot samen in een lied: 

De lijsten:

Meest trending zoekopdrachten in België

1. WK 2018
2. HDS
3. Facebook connectie / connexion
4. Match coupe du monde
5. 
Avicii
6. Verkiezingen 2018 / elections 2018
7. Tour de France 2018
8. Vlaanderen Kiest
9. WK-kalender
10. VRT NWS

Meest trending Bekende Belgen in 2018

1. Maurane
2. Bo van Spilbeeck
3. Boris Van Severen
4. Lies Lefever
5. Dries Van Langenhove
6. Michael Goolaerts
7. Eric Geboers
8. Stephane Pauwels
9. Nina Derwael
10. Julie Colpaert

Trending internationale persoonlijkheden in 2018

1. Avicii
2. France Gall
3. Meghan Markle
4. XXXtentacion
5. Mac Miller
6. Charles Aznavour
7. Stan Lee
8. Stephen Hawking
9. Sylvester Stallone
10. Demi Lovato

Meest trending Rode Duivels in 2018

1. Eden Hazard
2. Thibaut Courtois
3.  Kevin De Bruyne
4. Nacer Chadli
5. Dedryck Boyat
6. Radja Nainggolan
7. Adnan Januzaj
8. Thomas Meunier
9. Michy Batshuayi
10. Vincent Kompany

Meest trending tv-series in België:

1. Temptation Island
2. De Mol
3. Dancing with the Stars
4. Goedele On Top
5. Gent West
6. Gevoel voor tumor
7. Lili en Marleen
8. The Voice Kids
9. Top Chef
10. Pano
11. Koh Lanta
12. Boer zoekt vrouw
13. Moundir et les apprentis aventuriers 3
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • John Connor

    Google zou volledig ontmanteld moeten worden. Dat bedrijf is te machtig geworden en manipuleert naar believe zoekresultaten om zo invloed te hebben op onze maatschappij. Zelfs Amazon heeft een gans rekencentrum opgericht vlak naast dat van de FBI om zo sneller gegevens uit te wisselen. Brave New World.