"Siri is op afstand te hacken"

dm
Siri is jouw persoonlijke Apple-assistent. Maar Siri luistert niet alleen naar jou, maar ook naar onmerkbare radiosignalen, zo blijkt uit Frans onderzoek.

Een groep onderzoekers aan het Franse overheidsinsituut ANSSI heeft aangetoond dat je met radiosignalen Siri of Google Now opdrachten kan geven om op andermans telefoon gegevens te verzamelen of andere orders uit te voeren. Voorwaarde is wel dat de gebruiker van de telefoon oortjes heeft ingeplugd en zich binnen een straal van 5 meter bevindt, zo schrijft Wired. 

Hoe werkt het?
De plug van de oortjes functioneert als antenne voor de elektromagnetische straling die wordt herkend als spraak, waarmee ongemerkt een iPhone of Androidtelefoon kan worden overgenomen. Zonder daadwerkelijk iets te zeggen, zou een hacker op deze manier op andermans telefoon gesprekken kunnen voeren, berichten kunnen verzenden en spam kunnen sturen via mail, Twitter of Facebook. Maar ook zou hacker er voor kunnen kiezen om zijn eigen telefoon te bellen, waarmee de gehackte telefoon als afluisterapparatuur functioneert. 

Gevaarlijk
"De sky is the limit," aldus de onderzoekers. "Alles wat je kan doen via stembesturing, kun je ook in het geheim via elektromagnetische straling doen." 

De onderzoekers schetsen een scenario waarbij een hacker in een volle ruimte, bijvoorbeeld een bar of vliegveld, de radioapparatuur in een rugzak verstopt en probeert alle nabije toestellen over te nemen. Daarmee zou hij de telefoons bijvoorbeeld ongemerkt kunnen laten bellen naar een specifiek betaalnummer om daarmee geld binnen te halen.