'Rocket man' vs 'dotard': Twittertwist tussen Trump en Kim om meeste vermeldingen

afp
De ene verwees denigrerend naar de andere als 'Rocket Man' of 'raketman', de andere noemde de ene dan weer 'dotard' of 'dementerende oude zak'. Het leek wel een verbaal steekspel op de speelplaats van een lagere school, maar aan het woord waren wel degelijk de leiders van twee belangrijke kernmachten. De hele wereld sprak erover en ook op Twitter piekten beide termen. De taalrobot van Textgain onderzocht welke het meest.

Donald Trump noemde Kim Jong-un in een tweet op zondag 17 september smalend 'raketman', al dan niet geplukt uit het liedje van Elton John. De Amerikaanse president was blijkbaar zo tevreden van die vondst dat hij ze twee dagen later voor de VN nog eens herhaalde. De dictator uit Pyongyang reageerde op zijn beurt met een Koreaanse term, die iets als 'oude zot' betekent. In het Engelse persbericht maakte staatspersagentschap KCNA daar 'dotard'. 'Dotard' is een archaïsch woord uit de middeleeuwen dat tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt wordt. Het is een omschrijving voor een oude man die seniel aan het worden is. Liefhebbers van de Engelse taal stonden versteld van de linguïstische kennis van Kim Jong-un en sommigen grapten zelfs dat zijn woordenschat rijker blijkt te zijn dan die van Trump.

De opzoekingen van het lemma 'dotard' kenden een opmerkelijke stijging op de site van het woordenboek Merriam-Webster. En op Twitter zag je een soort van semantische tweestrijd tussen Donald Trump en Kim Jong-un. De taaltechnologen van Textgain, een spin-offbedrijf van de Universiteit Antwerpen, lieten hun software erop los. Zij stelden vast dat de vermeldingen van 'rocket man' er pas goed en wel piekten na Trumps speech voor de VN vorige dinsdag. Tot bijna 74.000 vermeldingen. Daarna zakte de term weer weg, tot Kim Jong-un drie dagen later afkwam met zijn persbericht over 'dotard' Trump. Dat koosnaampje vloog vrijdag als een pijl de hoogte in. Maar het gebruik van 'seniele zot' trok ook dat van 'raketman' weer helemaal mee naar boven, en zelfs nog hoger dan op 19 september.

Of Trump dan wel Kim deze Twittertwist wint, is afhankelijk van hoe je het bekijkt. Feit is dat 'dotard' op zijn hoogtepunt vrijdag iets meer dan 112.000 vermeldingen op de microblogsite kreeg, terwijl er dat net geen 93.000 voor 'rocket man' waren.

Textgain
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kereke were

  Steek die 2 eens in 1 kamertje big brothergewijs. En laat ons meegenieten tot ze een akkoord hebben. Kijkcijferkanon dat de maanlanding zal doen verbleken

 • M B

  Little rocket man zou wat meer aan zijn ondervoede burgers mogen denken ipv van aan zijn raketten.

 • Becky

  Onnozel mannekes! Als je Trump nu bezig ziet op tv tov sportmensen, echt degoutant, en dat noemt zich president!

 • Jens Vranckx

  Kim is dan ook beter geschoold...

 • DDD

  Rocket man piekt na drie dagen. Dotard na vier dagen. Alle twee na 48 uur langzaam op te komen. Het geeft aan hoe snel een bepaald nieuwsitem de wereld kan veroveren.