"Nen bruinen minder" - shockerende reacties op overlijden 15-jarige Limburger

AFP
"Weer één minder", reageert iemand op het overlijdensbericht van een jonge Vlaming in Marokko. Youssef Kobo, opiniemaker en CD&V-medewerker, verzamelde enkele shockerende reacties op het bericht van de 15-jarige Ramzi Mohamed. "Er zit serieus wat scheef in onze samenleving", zegt Kobo.

Tientallen Facebookgebruikers haalden de 15-jarige Ramzi Mohamed uit Winterslag zonder de minste aanleiding door het slijk. De jonge Limburger kwam om het leven bij een ongeval met een quad op vakantie in Marokko. Zijn roots waren voor heel wat mensen genoeg om zijn dood te vieren. "Weer eentje minder", klinkt het bij Rik Vlieghe Castelein. "Marokkanen zijn geen Vlamingen", schreeuwt Tim Waterschoot. De reacties verschenen op de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga.

"We leven in een gepolariseerd klimaat en dat heeft een duidelijke weerslag op social media", legt Youssef Kobo uit. "Zelfs positief nieuws wordt overladen met haat."

Kobo reageert verbijsterd op de haatdragende reacties op Facebook bij het artikel van de overleden 15-jarige. "Dit was nog maar een kind en had niemand wat gedaan. Er zit iets serieus scheef in onze samenleving."

"Marokkanen zijn geen Vlamingen"

Tim Waterschoot

Vrije meningsuiting

Youssef Kobo denkt niet aan het inperken van de vrije meningsuiting. Maar er is zeker meer nood aan respect. "We mogen ons niet laten doen door extremisten langs beide kanten." 

Wat opvalt, is hoe op sociale media de gêne om haatberichten te verkondigen wegvalt. Mensen die dat op hun werk nooit zouden doen, plaatsen diezelfde reacties wel openlijk -met naam en foto- op Facebook. Zo blijkt uit de reacties zoals die van Rik Vlieghe Castelein, die volgens zijn profiel nog bij Defensie heeft gewerkt. 

We mogen ons niet laten doen door extremisten langs beide kanten

Youssef Kobo
BRUZZ

Vluchtig medium

"Social media zijn een vluchtig medium", klinkt het bij Kobo. "Het is moeilijk om daar iets aan te veranderen en mensen vervolgen om een Facebookreactie is heel omslachtig en misschien zelfs overdreven."

Volgens Kobo krijgt het populisme steeds meer aandacht en zorgen figuren als Donald Trump en Nigel Farage ervoor dat de grenzen van de vrije meningsuiting worden verlegd. "Dingen die vijf jaar geleden niet door de beugel konden, zijn vandaag plots normale uitspraken."

Dingen die vijf jaar geleden niet door de beugel konden, zijn vandaag plots normale uitspraken

Youssef Kobo

Wij-zij-opdeling

In Humo waarschuwen psychiater Dirk De Wachter en psychoanalyticus Paul Verhaeghe voor de onverschilligheid die opsteekt in onze samenleving. "Het grootste gevaar lijkt me de wij-zij-opdeling, de polarisering van 'de goeien tegen de slechten'", zegt Verhaeghe. 

"Het is nog erger dan onverschilligheid", gaat De Wachter verder. "Het is het weigeren om nog na te denken over dingen, nuances te zoeken, gevestigde meningen ter discussie te stellen en kritisch te benaderen. Als iedereen er gedachteloosvan overtuigd blijt 'dat er geen alternatief is', kan het niet anders of je komt in een conflict- en geweldspiraal terecht."

Het is nog erger dan onverschilligheid

Dirk De Wachter