"Mining van bitcoins in China verbruikt evenveel stroom als 3,4 miljoen westerse huishoudens bij elkaar"

Een man wandelt voorbij een winkel waar je met bitcoins kan betalen.
AFP Een man wandelt voorbij een winkel waar je met bitcoins kan betalen.
Het minen van bitcoins in China is zo lucratief dat het zelfs winstgevend blijft als de cryptomunt de helft van zijn waarde zou verliezen. Het punt waarop miners break-even draaien is volgens analisten 6.925 dollar, terwijl de virtuele munt momenteel voor meer dan 14.000 dollar wordt verhandeld. De miners verbruiken wel veel stroom.

De kenners gaan in de berekening uit van de duurste gereguleerde stroomtarieven in het land van 0,13 dollar per kilowattuur. Het minen van cryptovaluta gaat gepaard met een hoog stroomverbruik, maar net vanwege de lage stroomkosten in China wordt daar volop gemined.

Beleidsmakers in China willen het stroomverbruik door miners beteugelen, aangezien onderzoek uitwijst dat de miningindustrie momenteel evenveel stroom zou verbruiken als 3,4 miljoen westerse huishoudens bij elkaar. In het afgelopen jaar is de stroomvraag door miners met een vijfde gestegen.

Drie kwart van de computers waarmee cryptovaluta worden ontwikkeld, staat volgens de analisten in China. Zij zouden goed zijn geweest voor 15,4 terawattuur, wat neerkomt op 0,2 procent van het totale energieverbruik in China.

Een advertentie prijst snelle computers aan waarmee je vlot kan minen.
EPA Een advertentie prijst snelle computers aan waarmee je vlot kan minen.8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • geert deruick

  Beste Sobek, banken en overheden zijn al jaren bezig met de grootste ponzi ooit. Alle fiat currency leiden naar nougabollen! Het drukken van geld zonder enige tegenwaarde is de enige oorzaak waarom alles duurder wordt of die briefjes altijd minder waard worden. Herbekijk misschien eens de reportage van telefacts van deze week!

 • Elias Vermotte

  Ach Chris toch, binnen dit en 10 jaar zal je terugkijken op deze periode en denken 'waarom heb ik er niet eerder onderzoek naar gedaan'. Blijf maar lekker aan de zijlijn staan terwijl de rest van de wereld vooruit gaat. Ander vraagje: Hoeveel politiek correcte dollar or euro-winnaars vinden het geen probleem dat “hun” coins ongetwijfeld door vele criminele handen en schurkenstaten zijn gepasseerd?

 • Peter Buyck

  Laat staan de elektriciteit die in Westerse landen wordt gebruikt voor mining, datamining, het maken, delen en bewaren van selfies, ...

 • Chris Deckers

  China probeert vooruit te komen, net als de rest van de wereld. Als morgen bepaald woestijnzand gehyped wordt, zal ook dit overheerlijke zand in gans de wereld verhandeld worden. Ander vraagje: Hoeveel politiek correcte crypto-winnaars vinden het geen probleem dat "hun" coins ongetwijfeld door vele criminele handen en schurkenstaten zijn gepasseerd?

 • dirk claeys

  Het minen België is reeds lang voorbij, prijs stroom naar China x20!