"Meer gsm-aansluitingen dan mensen op aarde in 2015"

ANP
In de loop van volgend jaar zullen er meer mobiele telefoonaansluitingen zijn op onze planeet dan er mensen rondlopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse telecomreus Ericson.

In het eerste kwartaal van 2014 waren er volgens Ericson 6,8 miljard mobiele verbindingen, maar dat aantal zal in het komende jaar explosief toenemen door bijkomende mobiele internetaansluitingen, zo voorspelde Ericson dinsdag.

Ericson voorspelt ook dat in 2019 zestig procent van de mobiele aansluitingen voor een smartphone zullen gebruikt worden, waarvan 2,6 miljard verbindingen via het snelle 4G LTE-netwerk. Een vierde van die 4G-gebruikers woont dan in China. In de VS zou 4G dan al goed zijn voor 85 procent van de mobiele verbindingen.

Volgens die voorspellingen zal er in 2019 tien keer meer dataverkeer via de mobiele toestellen verlopen dan in 2013. De helft ervan zou videomateriaal doorzenden. In het eerste kwartaal van 2014 gebeurde overigens al meer dataverkeer dan in het hele jaar 2011.

Ericson is de nummer één op het vlak van telecomnetwetwerken wereldwijd, al is er zware concurrentie van Nokia, Alcatel-Lucent en de Chinese 'nieuwkomers' Huawei en ZTE. De telecomindustrie is intussen druk in de weer met het ontwikkelen van een nog sneller datanetwerk: 5G.