Klokkenluider Manning moet vrezen voor isoleercel om bezit Vanity Fair

REUTERS
Chelsea Manning, de Amerikaanse ex-militair die veroordeeld werd tot 35 jaar cel vanwege het lekken van overheidsgeheimen naar Wikileaks, moet 18 augustus voor een disciplinaire raad verschijnen omdat ze verschillende huishoudelijke regels in de gevangenis geschonden heeft. Zo bewaarde ze een verlopen tube tandpasta.

Manning zou vier overtredingen van fatsoenlijkheid hebben begaan, zo schrijft de Britse krant The Guardian waar Manning columnist is. De straf voor het onbehoorlijke gedrag zou een verblijf voor onbepaalde tijd in de isoleercel zijn.

Manning zou voedsel op de grond hebben gegooid en verboden lectuur bezitten, waaronder een autobiografie van Malala, een nummer van Cosmopolitan (waarin een interview met Manning stond) en de editie van Vanity Fair met Caitlyn Jenner op de cover. Ook wordt Manning 'misbruik van medicijnen' ten laste gelegd vanwege een tube tandpasta die in haar cel werd gevonden. Hoewel Manning recht had op een tube tandpasta, had deze een verlopen houdbaarheidsdatum van 9 april 2015.

De advocaat van Manning noemt de aanklachten 'volslagen belachelijk'.