Ga naar de mobiele website
^ Top

'Jood' op Google Suggest leidt tot rechtszaak

AFP
Verschillende Franse organisaties hebben Google voor de rechtbank gedaagd omdat de Franse versie van de zoekmachine automatisch het woord 'juif' (jood) suggereert bij zoekopdrachten naar joodse mensen. Dat hebben de organisaties vandaag bevestigd.

Google Suggest is een functie die, op basis van de gegevens die in de zoekbalk werden ingegeven, automatisch aanvullende zoekgegevens voorstelt. Google baseert zich daarvoor op de zoekactiviteiten van andere gebruikers.

Verschillende joodse en antiracistische organisaties in Frankrijk (l'Union des étudiants juifs de France, J'accuse!-action internationale pour la justice, SOS Racisme en le Mouvement contre le racisme et pour l'amitié entre les peuples) klagen nu aan dat Google vaak de term 'jood' voorspelt wanneer de naam van een persoon wordt ingegeven. Het automatisch voorstellen van het woord "jood" is een inbreuk op de wet die de samenstelling van een databank met etnische gegevens aan banden legt, zeggen de organisaties.

Databank
Volgens Patrick Klugman, advocaat van de organisatie SOS Racisme, heeft de functie Google Suggest zelfs geleid tot "de creatie van de wellicht grootste joodse databank uit de geschiedenis".

Google laat op zijn website weten dat het voor Google Suggest "een kleine groep zoekopdrachten uitsluit die gerelateerd zijn aan pornografie, geweld, aanzetten tot haat en schending van auteursrechten".

De zaak zal woensdag om 8 uur voor het eerst behandeld worden, zo zegt Klugman nog.

Meer over


Meld een bug