“Ik begrijp de frustratie”: Mark Zuckerberg is bereid om meer belastingen te betalen

Een deel van de inhoud van de speech van Mark Zuckerberg is nu al bekend.
AP Een deel van de inhoud van de speech van Mark Zuckerberg is nu al bekend.
Facebook staat achter de fiscale hervormingen voor multinationals -en vooral digitale bedrijven- waaraan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt. Dat blijkt uit fragmenten van een speech die Mark Zuckerberg, de CEO van de sociaalnetwerksite, morgen zal geven op de veiligheidsconferentie in München.

"Ik begrijp dat er frustratie bestaat over hoe techbedrijven belast worden in Europa. Ook wij willen belastinghervormingen en ik ben blij dat de OESO dit aan het bekijken is", luidt het in de toespraak. "We willen dat de OESO slaagt in haar opzet, zodat we een stabiel en betrouwbaar systeem hebben voor de toekomst. En we aanvaarden dat dat kan betekenen dat we meer belastingen op verschillende plaatsen moeten betalen binnen een nieuw kader.”

De OESO vindt dat landen meer mogelijkheden moeten krijgen om belastingen te heffen bij multinationals die in hun land geld verdienen, ook als die bedrijven geen fysieke vestiging hebben binnen de landsgrenzen. Daarom werkt de organisatie aan een mogelijke digitaks.

Binnen Europa is vooral Frankrijk de drijvende kracht voor een nieuwe belasting op internetbedrijven. Parijs voerde vorig jaar al een digitale taks in, die voornamelijk Amerikaanse reuzen zoals Facebook en Google treft. De Verenigde Staten dreigden daarom al met sancties. Frankrijk besliste vervolgens om de betaling van de voorschotten van de digitale taks uit te stellen tot het einde van dit jaar.

LEES OOK: Zuckerberg wil meer vrije meningsuiting op Facebook
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bart Verbeeck

    Ja, zou goed zijn als ze veel belastingen zouden betalen. Echter, dat zal enkel een heel tijdelijk effect hebben. Politiekers zouden gewoon nog meer uitgeven en dan ontstaan nieuwe putten.

  • Ronny Biesen

    Allemaal zeggen ze het, die rijken. Maar niemand doet het. Ook Trump wil zijn aangifte niet laten zien.....we weten wel waarom!!

  • Albert Jacobs

    Als al die superrijken het zouden geven aan goede doelen akkoord, maar dan riskeert men dat het kapitaal in vele zakken van politiekers of zogezegde direkteurs zal belanden