'Geography of Hate' brengt haatdragende tweets in kaart

Floating Sheep

Twitter is in staat om revoluties te ontketenen en spontane liefdadigheidsacties op poten te zetten, maar de microblogsite heeft ook een andere kant. Een groep academici, verenigd onder de naam Floating Sheep, heeft alle racistische, homofobe en discriminerende tweets in kaart gebracht. 'Geography of Hate' toont dat de meest negatieve tweets niet enkel vanuit de zogenaamde 'bible belt' verstuurd worden.

Studenten van de Humboldt State University hebben alle tweets met een geotag uit Noord-Amerika die tussen juni 2012 en april 2013 verstuurd werden gelezen en bepaald of die tweet positief, neutraal of negatief was. Evident was dat niet, schrijft Floating Sheep in een blogspost, want tweets waarin bijvoorbeeld het woord 'dyke' (vergelijkbaar met 'lesbo') stond konden zowel homofoob als positief ('dykes on bikes #sfpride') zijn. In totaal bevatten meer dan 150.000 tweets haatdragende taal.

Op de blog van Floating Sheep kan je lezen hoe de wetenschappers te werk gingen. Zo hielden ze bijvoorbeeld ook rekening met de bevolkingsdichtheid van de gebieden waaruit de tweets verstuurd werden.