“Geen principieel Europees verbod op samenwerking met Huawei bij uitrol 5G”

Thierry Breton.
AFP Thierry Breton.
Er komt in de Europese Unie geen principieel verbod op samenwerking met de Chinese telecomgigant Huawei bij de uitrol van 5G-netwerken. Dat heeft Europees commissaris voor Industrie Thierry Breton vandaag gezegd. Morgen presenteert hij een 'gereedschapskist' die de lidstaten moet helpen bij hun beslissing.

Elke Europese lidstaat moet voor zichzelf uitmaken op welke leveranciers hij beroep doet om een 5G-netwerk uit te bouwen. De Verenigde Staten, Australië en Japan beslisten uit veiligheidsoverwegingen al om niet met Huawei in zee te gaan, maar in Europa wordt verdeeld gereageerd. De Europese Commissie werkte daarom een pakket regels uit die de landen in staat moet stellen een juiste beoordeling te maken.

Die 'gereedschapskist' wordt morgen voorgesteld, maar in het Europees Parlement lichtte commissaris Breton nu al een tipje van de sluier op. Er komt geen principieel verbod op samenwerking met Huawei, zei de Fransman. "Dit is geen kwestie van discriminatie, het gaat er alleen maar om regels op te stellen. Die zullen strikt en veeleisend zijn. In Europa zullen natuurlijk alle operatoren welkom zijn die die regels willen naleven. Het moet ook mogelijk zijn om met verschillende leveranciers te werken, want de risico's moeten gespreid worden.”

“Controlestaat”
Het was ook uitkijken wat de Britse regering zou beslissen, op minder dan vier dagen voor de brexit. Huawei mag in beperkte mate meewerken aan de uitrol van het 5G-netwerk, klinkt het nu. De Amerikanen hadden druk uitgeoefend om het Chinese bedrijf te bannen, maar zo ver komt het dus niet. In een reactie zegt Huawei “gerustgesteld” te zijn.

Voor de start van de nationale veiligheidsraad had premier Boris Johnson van enkele Tory-partijgenoten de waarschuwing gekregen dat het risico te groot was om op Huawei te vertrouwen. "China bouwt een controlestaat uit zoals we er nog nooit een gezien hebben. Ik denk niet dat we hard genoeg nagedacht hebben over wat dat voor de komende eeuw betekent op het vlak van vrijheid en gegevensbescherming", zei parlementslid en oud-legerkapitein Bob Seely aan de BBC.

Compromis
Daarom is er nu dus een compromis uit de bus gekomen: leveranciers met een hoog risico -waaronder dus ook Huawei- zullen worden uitgesloten van de kernelementen voor 5G- en gigabitnetwerken. Voor de niet-gevoelige installatie mogen ze tot 35 procent leveren. De Chinezen worden wel helemaal geweerd van gevoelige locaties zoals nucleaire sites en militaire basissen.

Huawei ontkent dat het meewerkt aan spionage. De Chinezen hebben afgelopen jaren onder meer aangeboden de blauwdrukken van hun apparatuur te delen met de veiligheidsdiensten van westerse landen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jules Vermeers

    Tot die geleerden zullen overdonderd worden door de ingebouwde spyware en nog van die leuke dingen.