"Gebruik geen wachtwoord, maar een wachtwoordzin": met deze tips ben je hackers te slim af

Thinkstock
Het is vandaag Safer Internet Day, de ideale dag om eens stil te staan bij hoe je jouw computer en accounts kan beveiligen tegen hackers. Vorig jaar kreeg het Telenet-netwerk een kwart meer aanvallen te verwerken dan in 2016, zo meldt Telenet zelf. Met deze tips maak je het voor de hackers alvast een pak moeilijker.

1. Kies om de drie maanden nieuwe wachtwoorden en maak ze sterk

Het is belangrijk om voor elk account een lang en uniek wachtwoord te gebruiken. Variaties op bestaande wachtwoorden gebruik je best niet. Als hackers ontdekken dat het wachtwoord voor je e-mailaccount 'tomaat1' is en voor je Facebookaccount 'tomaat2' is , kunnen ze daaruit opmaken dat het wachtwoord voor je PayPal account 'tomaat3' zou kunnen zijn. 

De lengte van je wachtwoord is belangrijker dan de toevoeging van speciale karakters zoals hoofdletters en leestekens. Jeroen Baert, computerwetenschapper aan de KU Leuven, raadt aan om een wachtwoordzin zoals 'Het groen konijn danst salsa in de tuin' te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Een zin die voor een buitenstaander geen steek houdt, is veiliger en bovendien eenvoudiger om te onthouden. Maak gebruik van een paswoordmanager zoals 1Password om een veilig overzicht te krijgen van de gebruikte wachtwoorden voor jouw verschillende accounts.

2. Activeer een twee-staps-verificatie

Bij belangrijke accounts zoals e-mail en sociale media is het aangeraden om de twee-staps-verificatie in te schakelen. Bij het inloggen moet je nog een pincode geven of krijg je een sms om te bevestigen dat jij het bent. 

Het is niet enkel belangrijk om wachtwoorden van privé-accounts te beveiligen, maar vergeet ook de standaardwachtwoorden van je internetmodem of bewakingscamera niet. Meteen na de installatie verander je best de paswoorden van alle toestellen die met het internet verbonden zijn.

3. Voer regelmatig updates uit op alle apparaten

Om mogelijke lekken in de veiligheid van je computer, smartphone of tablet te vermijden, installeer je altijd de laatste update van je besturingssysteem. In veel gevallen kan je aangeven dat dit automatisch gebeurt. 

4. Installeer een antivirus of anti-malware programma

Installeer een beveiligingsprogramma dat automatisch controleert op updates en snel nieuwe updates geeft als er een nieuw virus dreigt bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat het programma zoveel mogelijk bestanden en e-mails controleert en een goede firewall bevat.

Wees echter voorzichtig met proefversies van antivirusprogramma’s. Je kan er het programma wel mee uittesten, maar proefversies worden niet geüpdatet. Malware die na de release van de proefversie is ontwikkeld, kan dan dus bestand zijn tegen jouw beveiliging.

5. Knoei niet met je smartphone

Jailbreaken of rooting van je smartphone of tablet is geen goed idee. Sommige mensen hacken hun smartphone zelf om het dingen te laten doen die de fabrikant niet zo heeft bedoeld. Maar zo maak je je toestel kwetsbaar en bovendien vervalt zo ook de garantie.

6. Wees voorzichtig met sociale netwerken

Op sociale media geef je soms onbewust meer informatie prijs dan je zou willen. Wees dus voorzichtig met wat je allemaal publiceert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen foto’s of teksten online zet waarop je adres, je telefoonnummer of je geboortedatum te zien is. Dat geldt ook voor locaties die jij en je gezin regelmatig bezoeken, zoals scholen of recreatiegelegenheden. Kies daarnaast voor een gesloten profiel, zodat alleen de mensen die jij vertrouwt je berichten kunnen zien.

7. Maak spaarzaam gebruik van Bluetooth

Bluetooth is handig om draadloos apparaten aan je smartphone te verbinden, maar de technologie kan ook als ingangskanaal dienen voor malware of worden gebruikt voor verbindingen met ongewenste apparatuur. Schakel Bluetooth dus standaard uit en activeer de technologie alleen wanneer je verbinding met een apparaat moet maken.

8. Open niet zomaar een e-mail

Hackers proberen heel vaak bij je binnen te geraken via e-mail. Ze doen zich in e-mails voor als grote bedrijven. De berichten zien er heel officieel en betrouwbaar uit zodat ze informatie van je kunnen ontfutselen.

Open ook niet zomaar een bijlage of klik niet te snel op een link. Op die manier stel je je computer open voor malware. Zelfs e-mails van vrienden kunnen gevaarlijk zijn, want als hun e-mailaccount is gehackt, zouden ze van een cybercrimineel afkomstig kunnen zijn. Voor een e-mailaccount is het zeer belangrijk om een lang wachtwoord te gebruiken die je voor geen enkel ander account gebruikt. 

Thinkstock35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy De Schieter

  Er zijn nochtans veel sites waar je een paswoord van max 8 karakters mag invullen. Zal een korte zin zijn dan.

 • Marc Spandel

  Het is niet moeilijk voor Microsoft om hun 'beveiligingssoftware' zodanig te programmeren dat de gebruiker 'denkt' dat zijn/haar data 'gecodeerd en onleesbaar' is, maar in werkelijkheid dit niet zo is. Ik denk hier bijvoorbeeld aan het feit dat je je micro en/of camera softwarematig kan afzetten en het icoontje om je scherm krijgt een rood kruisje zodat je 'denkt' dat deze uitgeschakeld zijn maar in werkelijkheid bruikbaar blijven 'voor derden' snap je?

 • Marc Camp

  Ach wat zijn we weer leutig aan het lullen. Alsof paswoorden het middel is om overal binnen te geraken. Meestal ligt de boosheid in de programma’s zelf. Men programmeerd zodanig met fouten. Nadien gaat men de fouten verbeteren maar wat blijkt, men laat die fouten in de software staan. En daar zit dikwijls wel een mooi gaatje. Dus paswoorden hakken is meer voor kinderen. Het echt hacken beging met de software onder handen te pakken.

 • marijke boulet

  Sommigen hier beweren precies alsof criminelen je paswoord manueel gaan kraken met veel denkwerk en gokken , ik ben geen specialist maar ik veronderstel wel dat er programma's bestaan die samen met een degelijke p.c duizenden combinaties per seconde kunnen uit testen , volgens mij mag je paswoord 100 letters en tekens lang zijn als ze het willen kraken doen ze het .

 • Pedro Soetaert

  Wie gehacked werd door het raden van uw paswoord, werd gehackt door een bekende ... grote hackers gebruiken exploits om de gehele paswoord database te decrypten.