“Facebook wil Messenger, Instagram en WhatsApp integreren”

EPA
Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, wil de chatdiensten Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp integreren. Dat meldt ‘The New York Times’ op basis van vier bronnen die betrokken zijn bij het plan. De drie diensten zouden wel nog als zelfstandige applicaties blijven bestaan, maar de achterliggende structuur van de apps zou eengemaakt worden.

Volgens ‘The New York Times’ zit Facebook nog maar in een vroege fase van het project en is het de bedoeling om tegen het einde van dit jaar of begin 2020 rond te zijn met de integratie. Voor de hervorming moeten duizenden Facebook-medewerkers WhatsApp, Instagram en Messenger van de grond af herprogrammeren. Eind-tot-eind-encryptie (end-to-end encryption), waarmee de berichten in WhatsApp al beveiligd worden, zal ook uitgerold worden naar de andere twee apps.

Eind-tot-eind-encryptie
De integratie van de chatdiensten moet interactie mogelijk maken tussen de drie. Een Facebookgebruiker zou dan bijvoorbeeld vanop de sociaalnetwerksite een bericht kunnen sturen naar iemand die enkel WhatsApp heeft. Momenteel is dat niet mogelijk omdat het om twee verschillende apps gaat en WhatsApp in tegenstelling tot Facebook gebruikmaakt van eind-tot-eind-encryptie.

Het uiteindelijke doel van Zuckerberg is om mensen actief te houden binnen het ecosysteem van Facebook en zo sterker te staan tegen de concurrentie van de berichtendiensten van bijvoorbeeld Apple en Google. Bovendien zou de integratie ook voordelen opleveren voor adverteerders.

Oprichters vertrekken
Volgens ‘The New York Times’ liet Zuckerberg intern al maandenlang ballonnetjes op over de integratie van de chatdiensten en heeft hij het idee uiteindelijk eind vorig jaar echt doorgeduwd. De nakende hervorming leidde tot het plotse vertrek van Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger, aldus de krant. 

Eerder hadden ook al WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton de deur achter zich dichtgetrokken wegens geruzie met Facebook. Bij de overname van de twee apps had Zuckerberg nochtans beloofd om de diensten onafhankelijk te laten werken.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Buyck

  Met 'die gebruiker' bedoelt Zuckerberg... de reclamejongens. Wanneer eens een Europese Facebook, Whatsapp, ...? Waar blijft die Europese Google, GPS, ...

 • Bart De Groote

  Ik weiger Facebook te gebruiken, maar bij WhatsApp ben ik gebleven toen Facebook het kocht. Als ze het echter gaan integreren in hun andere boel ben ik zeker weg.

 • rik lagrou

  Overheden laten zulke overname doorgaan Bevolking moet maar met gevolgen zitten Dit gebeurd in meerdere domeinen Straks zal weer overheid Betalen omdat verkeerde beslissing genomen heeft ?

 • guy roelandt

  Een monopolie nastreven is nooit goed; alles naar zich toetrekken zodat hij nog meer kan spioneren en de mensen met nutteloze reklame bestoken. Ik ben blij geen FB gebruiker te zijn! Al dat onnozel gedoe en zo afstompend... Wat kan mij het schelen wat iemand anders wat en waar aan het doen is of aan het eten is. Get a life!! en leer weer op een normale manier met elkaar te communiceren. Dat zou al veel problemen uit de wereld helpen...

 • Peter Haerens

  Facebook is afgegleden naar een censuur- en controlemachine, met als excuus het zogezegde fakenews. Samen met allerhande overheden wil dat selecte groepje bepalen wat we al dan niet onder ogen krijgen, alsof wij zelf niet bekwaam zijn om onzin te herkennen. Betutteling en bevoogding, is het enige doel, en dat alles uit schrik omdat de modale burger wakker geworden is dankzij het medium dat nu zal gebruikt worden om ons weer in het gareel te krijgen.