"Facebook-storm waait wel over", verwacht prof

Facebook-CEO Mark Zuckerberg.
AFP Facebook-CEO Mark Zuckerberg.
Weegt het privacyschandaal zwaar genoeg opdat veel mensen Facebook de rug toekeren? Nee hoor, meent Erik van der Kouwe, docent bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science van de Universiteit Leiden in Nederland. Hij verwacht dat alleen mensen die een statement willen maken, die veel geven om hun privacy online, het netwerk zullen verlaten. "Ik verwacht dat de meeste Facebookgebruikers zich minder zorgen maken om hun persoonlijke gegevens." 

De grote kracht van Facebook is dat het een vriendennetwerk is. "Het is een sociaal medium. Als je informatie deelt, doe je dat in de eerste plaats voor je vrienden. Ik denk dat mensen niet snel zullen overstappen als hun vrienden wel blijven. Bovendien zullen ze niet overstappen als er geen alternatief is", aldus Van der Kouwe.

Facebook verdient geld door advertenties te verkopen aan de hand van de enorme berg aan informatie die Facebook over zijn gebruikers heeft, maar het bedrijf krijgt ook informatie van buiten dat netwerk. Een uitstap wil dus helemaal niet zeggen dat Facebook niets meer over jou weet. Zo zijn onderaan veel sites like- en deel-knoppen te vinden. Van der Kouwe: "Als je zo'n pagina bezoekt, neemt jouw computer contact op met de servers van Facebook. Dan ziet Facebook jouw IP-adres en welke pagina je precies bezoekt. Als ze zien dat je veel specifieke websites bezoekt, kunnen ze dat aan elkaar koppelen."

"You can check out any time you like, but you can never leave"

Ook via cookies en speciale pixels op andere sites kan Facebook het internetgedrag van mensen volgen. "Aan de hand hiervan kunnen specifieke advertenties worden getoond, omdat er op basis van je gegevens een profiel is opgesteld. Dit hoeft dus niet een persoonlijk Facebookprofiel te zijn", zegt Vincent Böhre, directeur van privacyorganisatie Privacy First.
"You can check out any time you like, but you can never leave", zo citeert Böhre uit de hit Hotel California.

Facebook heeft wereldwijd ongeveer twee miljard gebruikers. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk van melle

  Door facebook voel ik me niet bedreigd, wel dát ze gepersonaliseerde reclames sturen, so what? Heb me er nog niet failliet door gekocht! Wel dát ze zien welke sites ik bezoek! Heb nog geen FB-politie over de vloer gehad! Lijkt op de duur een beetje op het Me-Too-verhaal, en de fijn-stof-hype! Massahysterie! Ik gebruik gratis facebook, en zij gebruiken een beetje mij, et alors! Vtm, de tramhokjes, Vrt, deze site, gebruiken me allemaal met hun reclame! Ben er niet ziek of depressief van hoor!

 • Jan Janssens

  Het waait inderdaad wel weer over. Facebook schrappen omwille van je privacy heeft weinig zin, Google bvb weet nog veel meer van je, tenzij je ook die account schrapt en Duckduckgo en Tor gebruikt maar dan nog komen ze dingen te weten. In het bos gaan wonen zonder internet en boeken lezen is de enige resterende optie om 100% privacy te hebben...

 • jos indigne

  Gelukkig maar , men zou beter eens kijken naar Twitter , die schenden de privacy ( alle dagen twitteren ze wel over Trump

 • rudy camion

  ik heb in ieder geval alle facebook apps van mijn gsm verwijderd en vertrouw ze voor geen haar meer. Dat gaat op termijn zijn weerslag hebben want je kan niks meer gerust "delen" of "commenten", het is forever opgeslagen op het internet. Maar met die apps te verwijderen, kunnen ze al niet meer nagaan wie ik bel, waar ik ben of welke andere apps ik op mijn gsm heb staan