“Facebook overweegt gebruikers te betalen voor bekijken van advertenties”

REUTERS
Facebook overweegt een betalingssysteem te creëren op basis van een eigen cryptomunt, waarbij gebruikers geld kunnen verdienen door advertenties te bekijken. Dat geld kunnen ze uitgeven op Facebook zelf en op andere websites, rapporteert de Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. 

Volgens de WSJ zou Facebook al ruim een jaar werken aan een cryptomunt in een initiatief dat de naam Project Libra meekreeg. Eén van de mogelijke plannen is dat gebruikers kleine hoeveelheden geld kunnen verdienen wanneer ze advertenties bekijken of op het Facebookplatform winkelen. “Een beetje zoals punten op een klantenkaart”, vertelde een anonieme bron aan de WSJ. 

Concreet zou de digitale munt daarna gebruikt kunnen worden om andere Facebook-gebruikers te betalen, maar ook om aankopen te doen op het internet. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een Facebook-knop verschijnt 
bij de betalingsopties in webshops, waarbij je je aankopen betaalt via je Facebook-account.

Stabiele cryptomunt

De cryptovaluta zou daarnaast een ‘stablecoin’ moeten worden: een soort cryptovaluta die gelinkt wordt aan een traditionele munt, zoals de dollar. Dat moet ervoor zorgen dat de waarde van de munt stabiel blijft. Om de waarde te beschermen tegen volatiele koersschommelingen zou Facebook voorts op zoek zijn naar een investering van 1 miljard dollar. Daarvoor zou de internetreus al hebben aangeklopt bij onder meer Visa en MasterCard. 

Facebook reageerde zelf nog niet concreet op de plannen. In een algemeen statement liet het aan verschillende Amerikaanse media weten dat het steeds “manieren onderzoekt om de blockchaintechnologie (waar cryptomunten op zijn gebaseerd, red.) te gebruiken”.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilly Daems

  Zet een oude pc in gelogd op Facebook en programmeer hem dat elke keer een reclame stopt een automatische muisklik een nieuwe start terwijl jij met je eigen pc andere dingen doet in andere kamer . Word je slapend rijk hahahahaha

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  al die reklame komt me de strot uit, zelfde op tv, serie is 4 min bezig en je hebt al 7 min reklame, pppfff.

 • Valentin Valmont

  Weer een poging om adverteerders en bezoekers naar facebook te lokken. Er is geen kat die op die advertenties klikt, tenzij per ongeluk. En 90% van de marketing managers heeft dat nog niet eens door en blijft maar geld pompen in reclame online. Er zijn alternatieven zoals closemedia, waarbij je tot in de privé-leefsfeer van je doelgroep geraakt.

 • Johnny Panis

  En wat gaat het volgende zijn? Betalen voor je facebookaccount? Dat is trouwens al eens ter sprake gekomen dacht ik. Wil je je account gratis houden zal je moeten reclame bekijken om met de opbrengsten hiervan je account te betalen.