"Facebook legt overname WhatsApp voor aan Europese Commissie"

EPA
Het sociaal netwerk Facebook heeft de Europese Commissie zelf gevraagd om de overname van de mobiele chatservice WhatsApp te onderzoeken. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) vandaag op gezag van bronnen die bekend zijn met de zaak. Facebook kondigde eerder aan WhatsApp te willen kopen voor 19 miljard dollar, wat bij Europese telecombedrijven de wenkbrauwen deed fronsen. In de VS kreeg de overname groen licht.

Facebook stapte zelf naar de Commissie, die op haar beurt de nationale concurrentiewaakhonden inlichtte over het verzoek, schrijft de krant. Indien zij binnen de 15 dagen geen bezwaar aantekenen, moet de Commissie zich over de zaak buigen.

Door zelf de Europese concurrentiewaakhond in te schakelen, zou Facebook willen voorkomen dat het vragen moet beantwoorden aan de bevoegde autoriteiten in alle afzonderlijke EU-lidstaten. In het verzoek zou Facebook zo ook aangeven dat het mogelijk concurrentieonderzoeken moet ondergaan in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Cyprus.

Afzonderlijke lidstaten
Volgens deskundigen zou Brussel een neutralere aanpak hanteren dan de mededingingsautoriteiten van de afzonderlijke lidstaten. Daar lobbyen lokale belangengroepen zoals nationale telecombedrijven, die beducht zijn voor de overname. The Wall Street Journal contacteerde een woordvoerder van de Europese Commissie, maar die weigerde te reageren.

Het verzoek van Facebook volgt op grote druk van de Europese telecombedrijven. Zij waarschuwden dat WhatsApp, een alternatief voor de traditionele sms- (tekst) en mms-berichten (foto's) via mobiel internet, Facebook een dominante positie zou geven op de Europese markt voor "instant messaging".

Goedgekeurd in VS
De Amerikaanse toezichthouder heeft de miljardenovername van WhatsApp door de sociaalnetwerksite al goedgekeurd. De Federal Trade Commission (FTC) gaf Facebook wel een waarschuwing mee: de bij WhatsApp geldende - strenge - privacyregels mogen niet zomaar gewijzigd worden.