“Facebook betaalt jongeren 20 dollar per maand voor installatie ‘spionage-app’”

Het logo van Facebook reflecteert in de ogen van een vrouw.
AFP Het logo van Facebook reflecteert in de ogen van een vrouw.
Voor twintig dollar per maand probeert de al meermaals in opspraak geraakte technologiegigant Facebook in het geheim gebruikersdata af te troggelen van de ongrijpbare doelgroep die massaal Facebook inruilt voor concurrerende platformen als Instagram en Snapchat: tieners en jongeren. Dat meldt TechCrunch. 

Facebook betaalt al sinds 2016 in het geheim tieners en jongeren tussen de 13 en 35 jaar om een app te gebruiken die toegang geeft tot vrijwel alle informatie op hun telefoon.

De app, een soort VPN genaamd ‘Facebook Research’, draait in de achtergrond, maar volgt elke activiteit en speelt alle data die het verzamelt aan Facebook door. En daarbij ging de app grondig te werk: data zoals privégesprekken in apps, foto’s die verstuurd werden, e-mails, zoekopdrachten en nog veel meer werden afgetapt. De app werd bij het doelpubliek aan de man gebracht door advertenties op onder jongeren populaire apps en sites als Snapchat, Instagram en YouTube. 

Onder het mom van een ‘onderzoek naar gedrag op sociale media’ werden jongeren en jongvolwassenen aangezet de app te installeren en te ‘vertrouwen’. In ruil voor ‘deelname aan het onderzoek’ – in feite het overhevelen van hun privacy, door de app toegang te geven tot alle informatie in hun telefoon inclusief alle berichten, al het internetverkeer en alle apps - krijgen gebruikers maandelijks twintig dollar gestort.

Facebook laat weten dat het door wil gaan met het verzamelen van data over gebruikersgewoonten.
AFP Facebook laat weten dat het door wil gaan met het verzamelen van data over gebruikersgewoonten.

“Flagrante schending van regels Apple”

Saillant detail is dat de app op iPhones en andere Apple-producten niet via de App Store geïnstalleerd kan worden, maar via andere platformen die apps beschikbaar maken voor “softwaretesters”, zoals Betabound, uTest en Applause. Op die manier kon Facebook de strenge controles van Apple omzeilen. Apple staat namelijk een dergelijke diepgaande toegang tot de telefoon niet toe voor gewone gebruikers. 

Met het actief omzeilen van de regels gaat Facebook op geniepige wijze dan ook lijnrecht in tegen het beleid van Apple, dat het  socialemediabedrijf vorig jaar al op de vingers tikte en toen dwong om de controversiële voorganger van deze ‘Facebook Research’-app, ‘Onavo Protect’ - een app met hetzelfde doel - te verwijderen. “Ik heb nog nooit zo'n openlijke en flagrante schending van Apple's regels door een ontwikkelaar gezien", zegt veiligheidsexpert Will Strafach, die voor Techcrunch ‘Facebook Research’ uitploos. 

“Geen spionage”

Facebook nuanceert de klachten in een reactie op het nieuws. Zo benadrukt de techgigant dat er nooit werd geprobeerd om de doeleinden van de app te verbergen, aangezien de toepassing letterlijk “Facebook Research app” werd genoemd.

“Het ging niet om ‘bespioneren’ aangezien alle mensen die zich inschreven door een duidelijk registratieproces gingen waarbij ze gevraagd werden om hun toestemming en betaald werden om deel te nemen”, aldus een woordvoerder. Tot slot zou ook minder dan vijf procent van de deelnemers “tieners” zijn geweest. 

Naar aanleiding van de heisa besloot Facebook wel om de iOS-versie van de app afsluiten. Op Android blijft de app voor zover bekend werken. 

De Facebook-app op een iPhone. Archieffoto.
ANP XTRA De Facebook-app op een iPhone. Archieffoto.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Wouters

  Facebook en andere internet giganten hebben een grote mentaliteitsverandering te weeg gebracht onder de wereldbevolking,en dit zeker niet ten goede , hoog tijd dat men deze machtige instellingen eens zeer grondig doorlicht.

 • johan fransaert

  ik heb geen FB heb het nooit gehad maar als ik dit lees begint dit bedrijf stilaan misdadige trekjes te vertonen en het zou me niet verbazen als in de toekomst er regeringen gaan zijn die dit platform zullen gaan verbieden en dan te zeggen dat de Amerikaanse regering de wereld probeert te overtuigen om geen Chinese 5g apparatuur te installeren??????.

 • Yvan Lissens

  Facebook is stilaan zijn eigen graf aan het graven. Als de dollartekens groter lijken dan de wil om de gebruiker te beschermen, dan gaat het richting afgrond. Facebook schijnt te denken dat ze alles kunnen permitteren. De kruik gaat zolang te water tot ze barst.

 • Werner Burgerhout

  App of geen app, ze zien toch wat je doet. Deze jongeren werden er tenminste beter van.

 • romy verhove

  zuckerberg deze kerel is voor geen haar te vertrouwen! Multimiljonair dankzij u en mij !